Dame upznajte se sa HDMI kablovima

Da li ste do sada čuli za HDMI kablove? A da li ste imali prilike da ih koristite? Bez obzira na to da li ste upoznati sa ovim „čarobnim“ kablovima ili ne, ono što je sigurno jeste to da će vam najverovatnije u nekom trenutku zatrebati, a kako biste bili spremni za njihovo korišćenje kada taj trenutak dođe, pripremili smo za vas kratak vodič o tome šta HDMI kablovi jesu, kako se koriste, koje vrste postoje i još neke, slične zanimljivosti.

Pre svega, valjalo bi naglasiti da su HDMI kablovi vrlo jednostavni za upotrebu, veoma su korisni, a osim toga su i jako pristupačni a veliki izbor HDMI kablova možete naći na https://www.velteh.rs/catalog/hdmi-kablovi-i-adapteri-62. Što će reći, poseduju baš sve karakteristike neophodne da bi bili zapaženi na tehnološkoj „sceni“. Ako vas interesuje šta HDMI u nazivu ovih kablova znači, evo i te informacije – multimedijalni međusklop visoke definicije. Ovo vam verovatno ništa ne znači i samo vas zbunjuje, zato i prelazimo na konkretnije i razumljivije informacije bitne za vas i vaše buduće korišćenje HDMI kablova.

Malo drugačiji USB

HDMI kablovi su prilično slični USB kablovima i to ne samo po izgledu, već i po lakoći korišćenja i funkcionalnosti. Doduše, HDMI kablovi se koriste za povezivanje audio ili video uređaja, a njihov glavni cilj je prenošenje digitalnog signala. Dakle, nešto drugačije u odnosu na USB, ali svakako je reč o sličnim vrstama kablova, ako vam je tako lakše da razumete. Ono što je takođe važno istaći, a što smo već na početku spomenuli, HDMI kablovi su prilično pristupačni i njihova cena iznosi oko 300 dinara. Ukoliko su vam potrebni neki napredniji HDMI kablovi kada je reč o funkcionalnosti, njihova cena će možda biti nešto viša, ali ipak i dalje u okviru  prihvatljivog i povoljnog.

Sedam vrsta HDMI kablova

HDMI kablovi postoje već više od 15 godina, odnosno, nastali su još 2002. godine. Prirodno, kako se razvijala tehnologija tako su se razvijali i HDMI kablovi i iz godine u godinu su se trudili da isprate sve ključne novine iz sveta tehnologije. Samo u 2013. godini je kupljeno preko tri milijarde uređaja koji podržavaju HDMI tehnologiju što svakako znači nešto – ovi kablovi su i dalje jako popularni i rado korišćeni! HDMI kablovi čak mogu i da se povezuju sa USB kablovima, SCART kablovima i drugim kablovima.

Za sada postoji sedam vrsta, s tim što su neke zastarele i više se ne koriste. Kada je reč o njihovim karakteristikama, gotovo je svaka vrsta bolja od prethodne, a najnovija verzija HDMI kablova, HDMI 2.0 odlikuje se podrškom 4K UHD rezolucije, a takođe ima mogućnost višestrukih audio i video strimova.

Onovna funkcija HDMI kablova

Kao što smo već spomenuli, osnovna funkcija HDMI kablova jeste povezivanje audio i video uređaja, odnosno, HDMI kablovi povezuju mobilne uređaje i tablet računare sa HD televizorima i monitorima, sa ciljem prenošenja digitalnog signala, o čemu je već bilo reči. Ono što možemo da očekujemo u budućnosti kada je reč o HDMI kablovima jeste to da će se stvoriti nove verzije koje će moći da povežu više ekrana na jedan uređaj što će nam svakako dodatno olakšati život, kao i korišćenje omiljenih uređaja.

Bez obzira što većina žena ne želi da zna bilo šta o kablovima, eletronici i drugim muškim stvarima, budite sigurni ako ste poslovna žena da će jednom doći vreme kada će vam ove informacije biti od velikog značaja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *