Šta označava trudnoća po nedeljama?

40 neverovatnih nedelja trudnoće obeleže brojne promene u telu žene, ali i na njegovoj spoljašnjosti, dok se u toku tih nedelja od jajne ćelije i spermatozodia razvija novi, ljudski život. Ali, kako sve to izgleda, šta se dešava iz jedne nedelje trudnoće u drugu, kada zapravo počinje prvi mesec trudnoće, kako se dele određeni periodi u toku nje, po čemu su karakteristični, to su najčešće pitanja novopečenih mama, kako bi bile sigurne da je sve u redu sa njihovom bebom u stomaku, ali i kako bi znale šta je to šta ih čeka u nekom narednom periodu. Od početka do kraja, ovako izgledaju nedelje trudnoće.

Prvih pet nedelja trudnoće

Ali, kako se računa trudnoća po nedeljama? Računice trudnica i lekara se uglavnom ne slažu, jer trudnice pretpostavljaju trenutak začeća, a lekari računanje započinju od prvog dana poslednje menstruacije. Tokom prve dve nedelje dolazi do perioda ovulacije, a najčešće se u trećoj nedelji dešava začeće. Jajna ćelija i spermatozoid se susreću u jajovodu, „spajaju“, dolazi do rastapanja tela i repa spermatozoida i otpuštanja genetskog materijala u jezgro jajne ćelije. Nakon toga, oplođena jajna ćelija miruje nekoliko sati, pa kreće ka materici, gde se smešta u okviru treće nedelje trudnoće. Tokom četvrte nedelje je zigot smešten u materici i tada trudnoća zvanično počinje, a već u petoj nedelji se pojavljuju prvi simptomi, poput bolova i grčeva u stomaku, osetljivost na mirise, pojačano lučenje pljuvačke, a tada se već može uraditi i test na trudnoću.

Od pete do desete nedelje trudnoće

U šestoj nedelji trudnoće se već radi ultrazvučni pregled, embrionalni mešak je promera od 10 do 15mm. Sedmu nedelju karakteriše javljanje mučnine, povraćanja, a već u osmoj nedelji se mogu raditi brojni testovi i provere za zdravlje deteta. Tada beba dobija embrionalna pluća, a pupčana vrpca započinje hranjenje bebe potrebnim materijama. U devetoj nedelji bebina glava je veća od tela, u desetoj započinje formiranje polnih organa, šaka i stopala, dok se na telu trudnice još uvek ne javljaju bitnije promene.

Od desete do dvadesete nedelje trudnoće

Naredne nedelje trudnoće karakteriše spuštanje bebe ka donjem delu trbuha kada polako počinje da se nazire i trudnički stomak. Beba u trinaestoj nedelju postaje srazmernija, a rizik od spontanog pobačaja se svodi na minimum. Do petnaeste nedelje mučnine, propratne tegobe, često prolaze, a ona je ujedno kraj prvog trimestra. Od petnaeste do dvadesete nedelje se nastavlja proces mlečne proizvodnje u grudima, zbog čega se pojavljuju neprijatnost, bol u dojkama, posteljica postaje formiran organ, a već negde u dvadesetoj nedelji se može osetiti pokret bebe i njeno pomeranje. Čest problem jeste pritisak na organe abdominalne regije, pa dolazi do čestog mokrenja, lošije probave, što su neki od redovnih, propratnih simptoma.

Od dvadesete do tridesete nedelje trudnoće

Period od dvadesete do dvadeset i pete nedelje trudnoće obeleženi su daljim razvojem materice, dostizanjem njene izdignutosti već iznad pupka. Tada se javlja potreba za većim brojem kalorija, za šta je odgovorna štitna žlezda, a može se javiti i gorušica. Važno je već obratiti pažnju na ishranu, voditi računa o tome da je zdrava, a ujedno se očekuje i porast broja kilograma. Do tridesete nedelje beba se razvija, razvijen je i centralni nervni sistem, često sisa svoj palac. U tom periodu lakše i dišete, jer se širi grudni koš, pa je potrebno zdravo se hraniti, umereno se kretati i imati umerene fizičke aktivnosti, te proveravati krvnu sliku redovno.

Poslednjih deset nedelja trudnoće

Ove nedelje trudnoće su obeležene otežanijim kretanjem, otežanijim disanjem, jer stomak raste značajno zajedno sa bebom, a tu je i kilaža koja raste. Oko trideset i pete nedelje se smanjuje količina plodove vode, beba se polako spušta ka karličnom delu, pri čemu nastaje period čekanja, rađenja CTG nalaza, provera, i iščekivanja dolaska bebe na svet.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *