Šta mame moraju da znaju kad se ide prvi put kod „čika zube“

Bilo da se radi o odraslom čoveku ili mlađima, strah od nepoznatog uvek je prisutan. Naime, čak i kada odlazimo u posetu prvi put prijateljima uvek je duži odlazak do njih nego povratak kući, jer se ne zna šta nas čeka na tom putu i koliko će to putovanje trajati. E tako je i sa bilo kojom drugom posetom.

Posebno kad je dečiji stomatolog u pitanju, dete treba pripremiti i objasniti mu šta ga čeka kod čika doktora. Prvi odlazak i susret sa dečijim stomatologom može da ostavi poseban utisak na dete i time stvori kod deteta pozitivan ili negativan stav.

Ono što se očekuje od same ordinacije i dečjeg stomatologa jeste da ordinacija bude ukrašena, da se u njoj nalaze šarene maske, čaše, igračke, bombone, koje će doktor pokloniti detetu ako bude hrabro i ako se ne bude plašilo. Takođe, ukoliko toga u ordinaciji nema, mama i tata bi trebalo da se pobrinu da nagrade dete kako bi mu na taj način dalo podsticaj da bude dobro i da ne strahuje. Važno je animirati dete i uspostaviti sa njim odnos poverenja.

Da li je za taj odnos važan sam dečiji stomatolog ili to zavisi od roditelja? Naime, od stomatologa zavisi kako će ga dete prihvatiti. Komunikacija bi trebalo da bude šaljiva, ali uz određenu dozu autoritativnosti doktora, jer detetu treba odmah da bude jasno ko je glavni u toj priči.

Ukoliko se stvori dobra atmosfera, taj prvi dolazak kod zubara može da posluži kako bi stomatolog pogledao zubiće deteta, ali i da posavetuje i objasni kako dete treba pravilno da pere zube, jer će sledeća poseta pokazati da li se zubići ispravno preru. Koliko je neophodno dobro raspoloženje doktora, toliko je i odnos roditelja prema detetu važan, jer ako roditelji na najbolji mogući način objasne svom mališanu da čika zuba nije strašan, dete će to prihvatiti onako kako mu je prezentovano.

Ako prva poseta dečijem stomatologu prođe bez straha i dete iz ordinacije izađe zadovoljno, sigurno je da sledeći odlazak neće biti mučan, već će to postati i zabavno.

Popravka mlečnih zuba – da ili ne?

Iako mnogi robuju predrasudama da mlečne zube ne treba popravljati, to je ipak samo zabluda. Svaki dečiji stomatolog će vam objasniti da je neophodno brinuti o mlečnim zubićima deteta u ranom uzrastu, jer upravo mlečni zubi čuvaju mesto za stalne zube, zato je važno na vreme ih popravljati i blagovremeno i preventivno sanirati. Međutim, mnogo je teže objasniti detetu da će bol koji oseća, čika doktor srediti. Veoma je važno objasniti detetu da se ne plaši, obećati da ćete ga nagraditi ukoliko ne bude plakalo i ako bude hrabro, jer velika deca treba da budu hrabra. Od roditelja zavisi kako će prvi kontakt sa stomatološkom ordinacijom biti, jer morate mališanu svesno ubaciti u glavu da nema razoga za strah i da će sve biti kako treba ako ono bude dobro. Dečiji stomatolog od prvog kontakta sa mališanom postaje ili najomiljeniji ili najomraženiji detinji lik, tako da se potrudite da vaše dete što bolje i lakše prihvati svog doktora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *