Prvi dani roditeljstva- tri najvažnija pitanja i laki odgovori

Beba je pravo malo čudo. Divno je posmatrati je kako raste iz dana u dan i kako upoznaje svet oko sebe, otkriva šta joj se dopada, a šta ne i unosi toliko radosti u život svojih roditelja. Beba je takođe i jedno izuzetno osetljivo biće koje u potpunosti zavisi od nege koju joj pružaju roditelji. Briga o osetljivoj i nežnoj bebici za roditelje znači i mnogo neprospavanih noći i pitanja o tome da li joj se pruža sve što joj treba kako bi se pravilno razvila. Ipak, mnoge nepoznanice nisu i razlog za paniku. Pravilan položaj za dojene bebe, zelena stolica kod beba ili ojed mogu zadati dosta glavobolje mladim roditeljima, ali su nedoumice koje se mogu očekivati i sa kojima se vrlo lako izlazi na kraj. 

Ojed kod bebe- normalna, iako iritantna pojava

Bebina koža je izuzetno nežna i osetljiva. Zbog toga su sredstva za kupanje i negu beba blaga, najčešće bez dodatih hemikalija koje mogu dodatno iritirati kožu. Ipak, ojed kod bebe je neizostavan, prvenstveno zbog pelena koje su stalno u dodiru sa telom. Takođe, pelene stvaraju vlažnu sredinu povoljnu za razvoj gljivica i bakterija. Zbog toga se roditeljima savetuje da isprobaju razne brendove pelena dok ne pronađu onaj koji je za bebu najudobniji, kao i da održavaju bebinu kožu čistom i suvom. Ojed kod bebe se može sprečiti i upotrebom neke blage kreme koja će sprečiti da stolica i mokraća dođu u dodir sa kožom, ali i napraviti tanak film kako šavovi pelena ne bi prouzrokovali stalno trenje pri kretanju. 

Zelena stolica kod beba- kada se treba obratiti lekaru?

Zelena stolica kod beba je sasvim normalna pojava. Bilo da se beba doji ili prehranjuje formulom, sastojci iz mleka jesu glavni uzrok zelene, penušave stolice. Naime, majčino mleko je, pored proteina, bogato i šećerima, koji mogu iritirati bebin stomak. Ovo može biti i uzrok prolivu, u kom slučaju bebu treba hraniti malo češće, kako ne bi dehidrirala. Kada beba pređe na čvrstu hranu, zelena stolica se može javiti i kao posledica neke namernice, kao što su zelena salata ili grašak. Ipak, ukoliko zelena stolica kod beba bude praćena prolivom koji duže traje, temperaturom i ukoliko je beba vidno neraspoložena, treba posetiti pedijatra, koji će u najvećem broju slučajeva prepisati blage antibiotike. 

Koji je najbolji položaj za dojenje bebe?

Jednostavan odgovor na ovo pitanje je- položaj koji je udoban i za bebu i za mamu. S obzirom da će se mama i beba satima družiti u dojenju, naročito u prvih nekoliko meseci, bitno je da taj položaj bude zdrav za bebicu u razvoju, ali i da odgovara mami u potpunosti. Mame koje se oporavljaju od carskog reza najčešće biraju položaj za dojenje bebe u kome leže okrenute jedna ka drugoj, pri čemu mama drži bebu na boku i pridržava joj glavicu u ispravnom položaju. Na ovaj način se mama može malo odmoriti, a neutrališe se i pritisak na stomak. Mame koje odluče da bebu doje dok sede i drže je u naručju trebaju da vode računa da je ona udobno smeštena u pregibu njihove ruke i da su joj kična, ruke i vrat u pravilnom, prirodnom položaju. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *