Ne odlažite ovu odluku – vrtić je dobar za vaše mališane

Privatni vrtici ne služe samo da biste ostavili svoje dete, odnosno, da ga ostavite vaspitačicama samo tokom Vašeg radnog vremena. Oni služe za to da bi Vaše dete steklo određene veštine, znanja i da bi razvilo svoju logiku. To nije moguće u svim državnim vrtićima, pa i u tome leži jedan od glavnih razlog zbog čega biste svoje dete trebali da upišete baš u privatni vrtić. Cene privatnih vrtića jesu više nego što je to slučaj sa državnim, međutim, oni pružaju mnogo više i kvalitetnije usluge. Zbog toga, dobro razmislite pre nego što donesete konačnu odluku.

Šta sve deca mogu da nauče u privatnim vrtićima?

Vaspitači privatnih vrtića koriste razne metode i igre kako bi decu naveli na učenje. Oni rade metode kojima se razvija sama ličnost kod Vaših mališana. Vaspitači koriste demonstrativne metode, odnosno pokazuju deci preko projektora kako se i šta treba raditi, koriste verbalnu metodu, tj. objašnjavaju šta je pravilno. Uz to, tu su još i ilustrativne metode, gde vaspitači privatnih vrtića crtaju deci određene stvari, iz kojih mališani uče određene predmete i njihova značenja.

A kao veliki bonus tu su još i istraživačke metode u školama u prirodi za decu koja su i dalje u vrtiću, kao i otkrivačke metode. Za to postoji niz igrica, na primer skriveno blago. Tu deca uče da uz pomoć određenih stvari i pomoćnih sredstava dođu do cilja. Blago može da predstavlja paket slatkiša. Slatkiši su odlična motivacija za decu u tom uzrastu.

Razlike u temperamentu i ponašanju

Svako dete ima svoju ličnost, svoj temperament i svoj način ponašanja. Vi kao roditelj ste u to najviše upućeni. Zbog toga ćete napomenuti vaspitačima u privatnim vrtićima kako da se postave, bar na počeku, ka Vašem detetu. A oni će onda odraditi ostatak posla. Deca drugačije reaguju čak i na nagrade. Neka se veoma obraduju, dok su druga potpuno ravnodušna. Treba razumeti – da svako dete dolazi iz posebne sredine i da ne radi svako dete određeni zadatak na identičan, pa čak ni na sličan način.

Strpljenje je ključ svega. Strpljenju će ih učiti čak i vaspitači. Ne kaže se džabe „strpljen – spasen“. Uz sve razlike – idealni vaspitači privatnih vrtića će decu naučiti kako da se ponašaju u težim situacijama, kako da reaguju ukoliko dođe do nasilja. Takođe, biće učeni svim ostalim vrlinama.

Sve je to moguće iz razloga što su grupe kod privatnih vrtića znatno manje nego u državnim. Samim tim, otvara se prostor za više dodatnih aktivnosti, razvijanje logike i za interaktivne igrice. Mozgalice su isto deo zanimljivosti koje može da ponudi privatni vrtić. Učenje dece mozgalicama od ranog perioda, znatno pomaže u kasnijem periodu, a tu posebno mislimo na period osnovne i srednje škole, gde će logika igrati ključnu ulogu. Takođe, deca imaju drugačija saznanja o određenim stvarima, kao i interesovanja, ali i očekivanja. Sve to može da se idealno spoji kada dete pohađa kvalitetan privatan vrtić. Zbog toga, nemojte da se libite da uložite više novca u vrtić. Ipak je snažna osnova – ključ budućnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *