Najčešći problemi kod trudnica

San skoro svake žene je da se ostvari u ulozi majke. Danas se biološka granica svakako pomerila u odnosu na ranije. Kao što kažu lakše je sve dok ste mlađe, ali nikad nije kasno. Kroz tih devet meseci žena prolazi i suočava se kako sa lepim stvarima isto tako i sa brojnim pregledima, nekim sitnim bolestima , mukom sa gojaznošću. Ali svakako posle prevaziđenog dobija najlepši poklon.

Suze radosnice

Pri nekim izjavama ili dešavanjima krenuće vam suze radosnice. Prve kada saopštite svom partneru, a potom i svojim i njegovim roditeljima. Osećaćete neizmernu radost. Potom kada kod dokora budete čuli otkucaj srca svoga deteta, malog bića koje jedva čeka da vas upozna. Prvi put kada kupite nešto za svoju bebu, bilo to da je neko odelce ili igračka. Vaše srce biće uzbudjeno veoma. Ili kada u sred poslovnog sastanka, ili dok odmarate osetite pokrete svoje bebe, da vas podseti da je tu. Imalo bi ovde čitav jos niz lepih stvari da se ispiše, ali bolje da osetite. Svakako uživajte u svakom danu i posvetite se malom biću.

Muke trudnica

Prvenstveno slede brojna odricanja. Odricanje od kofeina, alkohola, brze hrane, visokih potpetica, itd. Činjenica da ste uvek gladni, a da pogotovu u prva tri meseca imate mučnine. Kada shvatite da više nema uskih majica i farmerki. Onog trenutka kada više ne možete da zašnirate farmerke bolje idite u butik za trudnice i sigurno ćete nači udobnu odeću za tebe. U već poodmakloj trudnoći nećete moći da vidite svoja stopala i ukoliko je neka obuća na vezivanje trebaće vam pomoć. Ali sve je to normalno i tako znate da je vaša beba zdrava. Osim ovih bezazlenih sitnica, postoje i bolesti koje se mogu desiti u trudnoći kao što su: povišeni krvni pritisak, šećer,urinarna infekcija, hemoroidi. Mogućnost pojave ovih i drugih bolesti se utvrđuje redovnom laboratorijskom analizom koje zahtevaju uzimanje krvi, urina i drugih briseva.

Hemoroidi nisu opasni za bebu

Hemoridi predstavljaju normalan anatomski deo u analnom kanalu. O njima govorimo samo kada dodje do bola ili svraba. Normalno je da se pojavljuju u trudnoći ili tok porodjaja. Zato što dolazi do povećanog pritiska materice na vene trbuha i usporava se protok krvi u predelu rektuma i donjih ekstremiteta. Hemoroidi se javljaju u petom mesecu kao bezbolno krvarenje ili kao mekani jastučići koji se mogu napipati u predelu čmara. Za konstatovanje hemoroida nije potrebno raditi kolonoskopski pregled. Polako se javlja bol, ali postepeno posle stolice bol postaje sve veći. Zato je jako bitno da se zdravo hranite, što više povrća i voća bogatih mineralima i vlaknima.

Operacija hemoroida u trudnoći ili ne

Hemoroidi se javaljaju u četiri stadijuma i u većini slučajeva nisu toliko bolni. Uglavnom se operacija hemoroida u trudnoći ne preporučuje, već treba primenjivati dijetalni i higijenski režim. Što manje začinjena hrana i što veći unos vode. Može se desiti da u poodmakloj trudnoćij ili posle porođaja dođe do malo većih problema sa hemoroidima, koji zahtevaju hirurško zbrinjavanje. U tom slučaju operacija hemoroida je najbezbolnije i dugotrajno rešenje.

Drage mame nemojte da vas uplaše ovi hemoroidi ili neka druga bolest. Za sve ima lek i ako poštujete savete lekara imaćete ugodnu i lepu trudnoću. Svih devet meseci iskoristite da uživate u čarima trudnoće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *