Na koji način se uvodi dohrana za bebe?

U novije vreme se sve veća podrška daje dojenju beba, mada ima i onih porodilja koje su apriori protiv toga. Razlozi za to su brojni, ali ipak treba imati u vidu činjenicu da postoje situacije kada dojenje jednostavno ne može da bude sprovedeno bez ikakvih smetnji.

Tada je važno da mleko za bebe koje se koristi bude odabrano sa puno pažnje i u skladu sa zdravstvenim stanjem bebe i njenim potrebama. 

Međutim, iako dohrana za bebe u principu treba da služi da dete bude još zadovoljnije, činjenica je da se sa tim ne treba igrati. Uvek je dobro da majka zatraži savet pedijatra o tome da li treba uopšte da uvede formulu, a zatim i na koji način, te svakako da zamoli i za preporuku konkretnog proizvoda. 

Dobro je kombinovati dojenje sa dohranom ponekad, budući da postoje situacije kada bebi treba dati odgovarajući proizvod te vrste, kako bi dobro napredovala. U principu, mnogi stručnjaci smatraju da ukoliko beba u određenom trenutku gubi više od 10 procenata težine, dobro je da bude uvedena dohrana za bebe. Zapravo se to odnosi na period odmah po rođenju i u prvih nekoliko dana. Sve to će saznati majke već u porodilištu, jer stručnjaci neprekidno prate stanje svakog novorođenčeta i na osnovu toga iznose preporuku da li je neophodno uvesti formulu ili ne. 

S obzirom na to da je zvanično na snazi Uredba o Nacionalnom programu podrške dojenju od meseca jula 2018. godine, to bebe već u porodilištu ne bivaju dohranjivane, već se isključivo akcenat stavlja na dojenje. A sve to se odnosi na većinu beba, mada majka ima pravo da zahteva da ne doji bebu. Isto tako postoji određene medicinske indikacije, koje mogu uticati na to da dohrana za bebe bude korišćena već u prvim danima nakon rođenja. Podrazumeva se da će o svemu tome svakako voditi računa pedijatri, kao i neonatolozi i uopšteno stručnjaci koji su zaposleni u porodilištu. 

I kasnije postoje situacije kada je čak preporučljivo da bude korišćeno veštačko mleko za bebe, ali uvek se akcenat stavlja na to da ni u kom slučaju ne bi trebalo majka samoinicijativno da počne da koristi određenu formulu, već isključivo po preporuci nadležnog pedijatra. 

Kako se uvodi dohrana za bebe?

Kada kažemo uvodi, pod tim mislimo na početak korišćenja ovakvih proizvoda. Da ponovimo još jednom, isključivo bi trebalo veštačko mleko za bebe koristiti onda kada to preporuči bebin lekar, odnosno nadležni pedijatar. 

Ako majka ima mleka, ali je ono oskudno ili slabijeg kvaliteta, gotovo je sigurno da će pedijatar preporučiti nekoliko dodatnih obroka u toku jedne nedelje. Tada je važno da formula za bebe bude odabrana prema uzrastu, a o čemu će svakako lekar informisati majku takođe. 

Trebalo bi da svaka porodilja zna i to da kada beba počne da koristi neke od ovih proizvoda, to znači da će manje sisati. A to opet znači da će se produkcija mleka vrlo verovatno smanjiti. 

Međutim, baš iz tog razloga se i preporučuje zamena jednog ili dva obroka u toku sedmice u početku, kako ne bi došlo do smanjene produkcije mleka. U principu, ako bebi dajete samo toliko dodatnih obroka, gotovo je sigurno da to neće značajno da utiče na produkciju vašeg mleka. 

Ali isto tako bi svaka majka trebalo da zna i to da ako odluči ili bude preporučeno da u toku jednog dana bebi daje jedan ili dva obroka formule, vrlo je verovatno da će se produkcija njenog mleka smanjiti. 

Važno je da dohrana za bebe ne bude uvođena naglo i samoinicijativno. Ako majka ipak odluči da to učini naglo, treba da bude spremna na to da se smanjenje dojenja može odraziti i na njene dojke. Tada može doći do njihovog oticanja, a u određenim slučajevima se mlečni kanali mogu začepiti. 

S obzirom na to da mleko za bebe nije prirodno, kod određenih novorođenčadi takvi proizvodi izazivaju gastrointestinalne probleme. Upravo iz tog razloga je vrlo važno da majka sa puno pažnje prati stanje bebe u trenutku kada uvodi formulu. Ako dođe do pojačanih gasova, te do dijareje ili povraćanja, potrebno je da se odmah obrati nadležnom pedijatru. Isto tako, jedan od simptoma koji ukazuju na to da dohrana za bebe ne prija vašem detetu, jeste i nervoza, zatim osip na koži, kao i preterano plakanje. Sve su to simptomi koji ukazuju na to da bebi baš i ne prija takvo mleko. 

Ako se to bude i vama dogodilo, potrebno je da se obratite nadležnom pedijatru i da od njega zatražite pomoć. Vrlo je verovatno da će vam on tada preporučiti neku drugu formulu, sve dok ne pronađete koje mleko za bebe je odgovarajuće. 

Da biste izbegli sve probleme do kojih može da dovede prelazak na formulu, valjalo bi i da pokušavate da održite produkciju mleka. U tom smislu se preporučuje korišćenje pumpice za izmlazanje mleka, a isto to možete učiniti i ručno, ako vam je tako lakše.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *