Mame savetuju: Kako organizovati porodični budžet

Vođenje računa o porodičnom budžetu je samo na prvi pogled jednostavan i lak posao. Ovaj proces zahteva veliki broj stvari koje treba uključiti i usput se brinuti da su svi namireni i zadovoljni načinom podele novca. Veća porodica znači i više posla, ali uz nekoliko praktičnih saveta čak i one najbrojnije porodice mogu da funkcionišu lako, bez bojazni o plaćanju računa i ostalim troškovima. Ukoliko ste navikli da trošite novac bez razmišljanja, potrebno je da zastanete i razmislite šta biste sve mogli da priuštite ukoliko svoj porodični budžet organizujete malo bolje i logičnije. 

Prioriteti pri trošenju

Računi su uglavnom isti, ili barem slični, svakog meseca i oni su nešto što je obavezna stavka kada je trošenje novca u pitanju. Nakon toga dolaze namirnice i sve neophodne stvari koje iziskuju određene troškove na mesečnom nivou. Ono što se može, a i ne mora, poput grickalica, odlazaka u bioskop ili pozorište i ishitrene kupovine nam na mesečnom nivou opterećuje budžet više nego što smo toga svesni. Zapitajte se kada ste otišli u radnju a da vam je račun bio trocifren. Upravo ovakvi troškovi su, kada se saberu, najveći razlog zašto se krajem meseca počnemo pitati koliko još ima do plate i kako ćemo izdržati. Napravite prioritete koje možete menjati svakog meseca kako biste uvek znali na šta prvo treba da se potroši novac, a šta možete da izostavite.

Štedite samo ako odvajate

Svaka porodica ima određenu destinaciju koju bi volela da poseti, novi uređaj koji želi da kupi ili neki hobi kojim želi da počne da se bavi. Za sve ovo je neophodna štednja jer mali broj ljudi može da odjednom odvoji potrebnu sumu za ostvarivanje ovih želja. Novac ćete uštedeti samo ako ga zaista na mesečnom nivou počnete ostavljati sa strane sa namerom da ga potrošite na nešto što vam je potrebno. Kada napravite plan trošenja novca za naredni mesec, obavezno tu upišite i određenu sumu koju želite da uštedite. Ukoliko dođe do toga da taj novac zaista želite da potrošite, zapitajte se o prioritetima i šta vam je najbitnije.

 

Kupujte pametno, ulažite

Sigurno svaki put kada nešto poželite da kupite obiđete sve radnje kako biste se uverili u akcije i kvalitet proizvoda. Jedna od stvari koje će svaki iskusni kupac da prizna jeste da su najbolja sniženja uvek onlajn jer se time omogućava da ovaj proces protekne najbolje i za kupca i za prodavca. Sigurna kupovina je moguća ukoliko pogledate način na koji funkcioniše pouzdana platforma Shoppster koja vam nudi uslugu bolju od odlaska u radnju. Proizvodi se lakše pretražuju, možete da uporedite odnos cene i kvaliteta i tako dobijete najviše za novac koji ste izdvojili.

Zapisano kao podsetnik

Jedan mesec probajte da zapisujete sve troškove, bez obzira na to koliko oni bili mali. Upravo su te sitnice na koje ne računamo ono na šta nam na kraju meseca ode najveći deo budžeta. Ukoliko jedan mesec zapišete svaki potrošeni dinar, to će vam pomoći da uvidite koje greške pri trošenju pravite i kako da bolje rasporedite taj novac u narednim mesecima. Takođe, ovo će vam pomoći da uvidite koje greške pravite kada je iracionalno trošenje novca u pitanju. Nakon nekog vremena, šema trošenja će vam preći u naviku i shvatićete da uz malo planiranja možete da uštedite novac na koji do sada niste ni računali.

Svaka porodica će biti srećnija i zadovoljnija ukoliko se budžet odjednom samo učini većim, ali zapravo će samo postati bolje organizovan. Za neke stvari nam je ponekad potrebno da nas neko gurne u pravom smeru kako bismo naučili nešto novo. Uz ovih nekoliko jednostavnih promena koje mame uspešno praktikuju godinama ćete naučiti kako se pravilno raspolaže novcem kako biste ga imali što duže i uložili što pametnije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *