Gimnastika za bebe – samo igračka ili više od toga?

Roditelji uglavnom kupuju razne stvari za bebu i pre nego što se ona rodi, kako bi bili spremni kada beba dođe na svet. Mnogo stvari je neophodno obezbediti za bebu na vreme, kao što je krevetac, posteljina, odeća i kozmetika za bebu, pelene i ostale potrepštine, ali i prve igračkice kojima roditelji i drugi ljudi zabavljaju bebu.

Gimnastiku za bebe možda neko smatra ne toliko neophodnom opremom za bebu, ali fizijatri i pedagozi tvrde suprotno. Gimnastika za bebe ima mnogo više funkcija od jednostavne igračke za bebu i kao takva je poželjna da bude obezbeđena bebi u prvim mesecima života. 

Zašto je poželjno imati gimnastiku?

Gimnastika ili interaktivna ležaljka za bebe kako joj je drugi naziv je umnogome dobra stvar za bebu koju bi trebalo da ima u prvoj godini života. Baš u tom periodu se dešava najintenzivniji psihomotorni razvoj bebe, zbog čega je pomenuta gimnastika jedna od najboljih razvojno-stimulativnih stvari koje možete pružiti bebi u ovom važnom periodu razvoja.

Ova stvarčica za bebu je više od igračke koja ima funkciju da je zabavlja – ona stimuliše bebin razvoj na mogo nivoa, a jedan od glavnih je motorni razvoj. Gimnastika je kreirana tako da sadrži ležaljku koja čini savršenu udobnu potporu bebinoj osetljivoj kičmi, što joj omogućava da leži i više sati u svojoj gimnastici a da joj pritom bude udobno, kao. Pored udobne potpore koja je sačinjena od kvalitetnih jastučića, gimnastika za bebe ima plastične nastavke koji su pozicionirani iznad bebine glave, na kojima su okačene brojne igračkice koje bebu animiraju, ali na određeni način i pomažu njenom razvoju

Razvoj motorike kod bebe

Jedna od glavnih funkcija gimnastike za bebe jeste stimulisanje motornog razvoja kod bebe u prvim mesecima života.

Budući da joj iznad glave vise brojne igračkice raznih oblika, boja, dizajna, svetleće i šuškave, kao i sa raznim zvucima, koje beba želi da dohvati i prati šta se dešava kada ih dodirne rukom i kada ih pomera. Tokom prvih meseci beba najviše pomera ruke i noge, migolji se, dok puzanje i okretanje tela dolazi tek kasnije.

Stoga će joj gramatika sa visećim igračkicama stimulisati razvoj motorike, jer se beba, s jedne strane, razgibavati i imati optimalnu količinu aktivnosti shodno svom uzrastu. S druge strane, vežbanje motorike se odvija i kroz hvatanje igračkica rukama, čime vežba šaku, prstiće i uči se da drži nešto u ruci.

Razvoj opažanja kod bebe

Posmatrajući igračkice koje joj vise iznad glave, beba prvenstveno uočava njihovo njihanje, odnosno kretanje. Privući joj pažnju svaki put kada neko dodirne igračke i zanjiše te, pa ih tada beba najčešće prati pogledom.

Pored uočavanja kretanja i mrdanja igračkica, beba će vremenom uočavati da postoje određene razlike u karakteristikama igračkica. Te igračkice su namerno napravljene od različitih materijala, različitih boja, tekstura, oblika i funkcija, baš iz razloga da bi beba mogla da vežba moć opažanja.

Neke gimnastike za bebe među igračkicama sadrže i plastično ogledalo, tako da beba može posmatrati svoj lik. Takođe, među tim igračkicama vrlo često budu i igračke koje proizvode određeni zvuk na dodir, usled čega beba vežba i čulo sluha. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *