Bljuckanje kod bebe – kako olakšati simptome

Jedan od uobičajenih pojava kod hranjenja bebe jeste refluks, odnosno bljuckanje.


Kod običnog, normalnog bljuckanja, mleko samo iscuri iz bebinih usta, što je prosto znak da je beba napunila stomačić, a beba deluje zadovoljno i srećno.
Bljuckanje je potpuno normalno kod zdravih beba, ukoliko ne izaziva tegobe, i najčešće prestaje do uzrasta od godinu dana.
Do bljuckanja dolazi jer digestivni sistem kod bebe još uvek nije sasvim razvijen, pa se hrana može vratiti iz želuca u jednjak i sve gore do usta.

 

Kada bljuckanje kod bebe postane problem

Ipak, u nekim slučajevima bljuckanje kod bebe može da izazove problem sa hranjenjem i da utiče na bebino napredovanje.
Na problem sa refluksom mogu ukazati sledeći simptomi:

  • Bljuckanje i povraćanje. Iako je normalno da bebe bljuckaju, bebe sa refluksom mogu bljuckati češće, pa čak i povraćati.
  • Slabo hranjenje. S obzirom da zbog vraćanja hrane dolazi do iritacije jednjaka (gorušice), beba može imati teškoće da se hrani kako treba. Može biti uznemirena i izvijati leđa tokom hranjenja.
  • Uznemirenost. Beba može biti izrazito uznemirena nakon hranjenja.
  • Teškoće sa disanjem
  • Štucanje i podrigivanje

Koliko dugo traje refluks?

Refluks je najizraženiji oko 4. meseca i većina beba ga preraste do 7. meseca. Do ovog perioda se sistem za varenje razvije dovoljno da zadrži hranu kako treba. Veoma retko deca imaju refluks nakon 18 meseci.

Kako pomoći bebi sa izraženim refluksom?

Postoje načini da smanjite i ublažite simptome refluksa:
1. Ako je moguće, najbolje je da dojite bebu. Majčino mleko je idealno za bebin želudac jer se dva puta brže vari u odnosu na formulu.
2. Jako je važno da neko vreme nakon hranjenja držite bebu u uspravnom položaju. Neka to bude najmanje 20 minuta, kako bi se sprečilo da se hrana vraća ka gore.
3. Bebinom stomaku će više prijati manje količine hrane, pa se trudite da bebi dajete češće, ali manje obroke. Mnoge bebe sa refluksom i inače traže ovakav način hranjenja, dok druge mogu biti uznemirene ako ne dobiju punu količinu odjednom. Ipak, možete za nekoliko dana stvoriti novu naviku kod bebe, pa se trudite da održite ovakav režim hranjenja.

4. Kada beba pije, ona proguta i vazduh koji dodatno opterećuje stomak i može izazvati bolove. Zato često podižite bebu da podrigne, što će svakako smanjiti simptome refluksa.
5. Omogućite da beba bude mirna neko vreme nakon obroka. Aktivno igranje, podizanje i cupkanje bebe može dovesti do bljuckanja, pa čak i povraćanja.
6. Izbegavajte tesnu odeću, naročito u predelu stomaka. Pritisak na stomak može izazvati dodatnu nelagodnost posle hranjenja.
7. Ukoliko dojite bebu, posavetujte se sa doktorom o sopstvenom režimu ishrane. Postoje namirnice, kao što je kupus, koji mogu izazvati gasove kod bebe i pojačati refluks. Možda će značiti ukoliko privremeno uklonite ovakve namirnice iz ishrane.
8. Ukoliko se beba hrani na flašicu, proverite otvore na cucli. Beba može progutati isuviše vazduha ako su otvori previše veliki ili previše mali.
9. Probajte da učinite formulu gušćom. Neki pedijatri preporučuju da se doda malo žitarica u formulu ili izmlazano mleko kako bi se hrana lakše zadržala u stomaku. Gušće mleko će ujedno usporiti gutanje. Pre nego što ovo uradite na svoju ruku, obavezno se posavetujte sa doktorom, jer žitarice sa sobom nose i veći broj kalorija.
10. Ukoliko beba uzima standardnu formulu, posavetujte se sa doktorom o uvođenju specijalizovane formule, kreirane upravo za probleme sa refluksom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *