Bebi oprema koju bi svaki roditelj trebao da ima

Proširenje porodice, odnosno dolazak novog člana u kuću, sasvim sigurno će ubaciti buduće roditelje u ne tako mali trošak. Svako svom detetu želi da pruži sve najbolje i to je sasvim normalno i opravdano. Međutim, nabavka bebi opreme ne treba ni vas, a ni članove vaše uže i šire porodice da dovede do bankrota. Evo šta vam je sve zaista neophodno za vašu bebu.

Dolazak bebe na svet donosi budućim roditeljima osećaj velike radosti, ali i mnogo novih briga, kao i bezbroj pitanja o kojima do sada nisu razmišljali. Na primer: da li će trudnoća proteći u redu, kako da pratim kalendar trudnoće, kada će tačno beba da se rodi, kada treba da počnem da nabavkom bebi opreme, šta mi je, uopšte, zaista potrebno od onoga što se nudi na tržištu, da li baš sve što se reklamira ima svoju praktičnu svrhu, da li nešto mogu i da pozajmim, ili moram da kupim baš sve novo… Za početak, imajte na umu da nije neophodno da kupite baš sve što se reklamira, niti što vam trgovci u bejbi radnjama ponude.

Budite praktični

Prvi savet je da budete praktični. Slobodno prihvatite od rođaka ili prijatelja koji imaju stariju decu očuvanu korišćenu bejbi opremu  koju vam ponude, kao što su: krevetac za bebe, daska za povijanje bebe, kolica, nosiljka za bebe, njihalice, hodalice, očuvana garderoba za bebu, sterilizator za flašice itd. Ove “krupne” potrepštine za bebu su skupe, ali zato dugotrajne. To znači da će vrlo lepo moći da se iskoriste za više generacija dece, ukoliko se redovno održavaju i pažljivo koriste. Zapamtite, bebe nisu zahtevne u tom smislu. Potrebno je da imaju najosnovniju opremu, ali zato mnogo, mnogo vaše ljubavi, brige i pažnje.

Za spavanje

Za boravak bebe u kući najpre vam je neophodan bebi krevetac i odgovarajući anatomski dušek za njega. Ukoliko dobijete na poklon polovan krevetac za bebu, preporuka je da kupite novi dušek, iz higijenskih razloga. Uz krevetac su vam dovoljna dva kompleta bebi posteljine. Za pokrivanje je najbolje da nabavite tanje i deblje pamučno ćebence, a ako se beba rodi u zimskom period, pripremite i mali jorgan. U krevetiću nemojte držati plišane igračke jer skupljaju prašinu, ili beba nehotice može rukom da ih pomeri, pa ugrozi disanje.

Za krevetac nabavite specijalnu obloženu dasku za presvlačenje bebe. Ona je prenosiva i vrlo praktična. Kada je ne koristite, možete je odložiti iza ili ispod bebinog kreveta.

Za šetnju i vožnju

Za iznošenje bebe iz porodilišta potrebna vam je nosiljka sa čvrstim dnom. Za ovu svrhu možete upotrebiti i veliku prenosivu zatvorenu ležeću korpu od kolica. Svi budući roditelji praktikuju da kupe ili nabave kolica pre rođenja bebe. Naš savet je da birate kolica koja su lagana, koja se lako sklapaju i koja će moći da se spakuju u gepek vašeg auta. Ukoliko vam prijatelji ili rođaci ponude polovna kolica, nemojte ih odbiti. Kolica su često i najveći pojedinačni trošak sa kojim ćete se susresti kada kupujete bejbi opremu. Za voženje bebe u autu obavezno nabavite auto-ležaljku za novorođenče, jer je takav način prevoženja bebe najbezbedniji.

Oprema za kupanje, povijanje i negu bebe

Za kupanje bebe nabavite plastično korito, anatomsko ili ono najjednostavnije, zatim nekoliko novih velikih pamučnih peškira za brisanje. Sa kozmetikom za kupanje nemojte da preterujete: nabavite kupku za bebe, bez parabena, najbolje od prirodnih sastojaka, bejbi sapun, losion ili mleko za telo, kremu za mazanje pelenske regije, bejbi puder, makazice sa zaobljenim vrhovima, štapiće za uši i povidon jod i tupfere za negu bebinog pupka. Korisno je da kupite bar dva pakovanja pamučnih tetra pelena, koje će vam biti korisne i za široko povijanje (ako ortoped to preporuči), ali i za kupanje i brisanje bebe.

Za povijanje bebe kupite nekoliko pakovanja pelena za jednokratnu upotrebu, najmanje veličine. Preporučujemo da kupite pelene od čiste celuloze, bez losiona, mirisa i parfema, koje su nežne i meke na dodir. Pripremite od pet do sedam komada tzv. švedskih pelena, ukoliko budete primenjivali široki povoj. Vlažne maramice su vrlo korisne, izaberite one na bazi vode, bez alkohola, losiona i mirisa, kako biste izbegli alergijske reakcije na nežnoj bebinoj koži.

Od specijalne kozmetike i lekova treba da imate u kući: povidon jod, fiziološki rastvor, kapi D vitamina, štapiće za uši, čepiće za temperaturu koje vam preporuči pedijatar.

Oblačenje bebe

Što se bejbi garderobe tiče, ni sa tim nemojte da preterujete. Ako vam ponude polovnu bejbi garderobu, operite je na 60 do 90 stepeni, ispeglajte i odložite u čiste kese do bebinog rođenja. Potrebno vam je od pet do sedam bodija, benkica, nekoliko tzv. zekica, sa rukavima (ukoliko je zimski period), ili na bretele (ukoliko se beba rađa tokom leta). Takođe kupite nekoliko pari čarapica, nekoliko pamučnih kapica i portiklica. Pošto novorođenče brzo raste, pratićete rast i razvoj svoje bebe, pa dokupljivati neophodnu bebi odeću shodno potrebama.

Cucle i flašice

Najbolji način ishrane beba jeste dojenje. Međutim, preporučujemo vam da za svaki slučaj kupite barem dve flašice za bebe, četku za pranje flašica i sterilizator. Nabavite i dve cucle za bebu. Neke bebe od prvog dana vole cuclu, dok je druge uporno odbijaju.

Sve ostalo što vam bude potrebno kako beba bude rasla i razvijala se, lako ćete dokupiti i nabaviti, jer je ponuda bejbi opreme zaista bogata. Takođe imajte na umu da će beba dobiti i puno poklona, pa nemojte unapred kupovati nešto za šta ste sigurni da će neko od rođaka ili prijatelja doneti kada dođe da prvi put vidi bebu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *