34. nedelja trudnoće – pripreme za porođaj

Za samo nekoliko sedmica će doći dugo očekivani dan – rođenje deteta, pa je mudro da se sve pripreme započnu na vreme. 34. nedelja trudnoće je odlična za masažu međice koja može da smanji porođajne bolove i omogući da se beba rodi bez epiziotomije, ali i druge pripreme koje će olakšati predstojeće vreme do porođaja, kao i sam čin rađanja.

34. nedelja trudnoće – masaža međice

Međica ili perinealno tkivo je prostor između vagine i anusa koji trpi pritisak pri rađanju bebe i često puca ako nije dovoljno elastičan. Da bi se to predupredilo lekari sami zasecaju kožu tako da prolazak bebe bude lakši, a oporavak kraći nego kada koža sama pukne. U svetu se kod manje od 20% trudnoća obavlja ovakav zahvat, dok je kod nas taj broj visok, naročito kod prvorotki i izvodi se kod preko 90% trudnica.

Masažom međice od 34. nedelje trudnoće taj deo se priprema na rastezanje i biva mnogo elastičniji nego inače pa se većina beba rodi bez ikakvog sečenja. Masiranjem unutrašnjeg dela vagine i postepenog rastezanja ka anusu se, kroz nekoliko nedelja, ta regija opušta pa je porođaj lakši, brži i uz manje bolova.

Pre započinjanja masiranja može se konsultovati i lekar koji će razjasniti da li je trudnoća uredna i da li postoje neke kontraindikacije za njeno izvođenje. Važno je sa masažom započeti od ove sedmice jer je potrebno vreme da se međica rastegne, a do porođaja može doći i kraće od 4 nedelje.

I poslednjih nedelja trudnoće je važna fizička aktivnost!

Svakodnevna šetnja ili plivanje će pomoći da se očuva kondicija koja je neophodna za prirodni porođaj, ali i oporavak nakon njega. Kako se termin bliži tako sve aktivnosti treba da budu manjeg intenziteta uz više kvalitetnog odmora, ali je važno da rekreacija i dalje postoji.

Umerene aktivnosti svakako pomažu, ali treba biti obazriv jer je kilaža sve veća, a ravnoteža nije tako dobra kao pre trudnoće. 34. nedelja trudnoće je 3.sedmica 8. meseca i tek će doneti nove kilograme pa će svaka aktivnost biti sve napornija.

Obazrivo slušanje tuđih iskustava

Ni jedan porođaj nije isti pa su i iskustva različita, a mnoge situacije mogu da uznemire i izazovu stres i paniku bez potrebe.

Dobro je saznati sve o tehnikama opuštanja, o psihološkoj pripremi i šta je drugima pomoglo tokom sedmica koje su prethodile porođaju. Treba se okružiti pozitivnim osobama koje neće prepričavati najstrašnije priče već će pomoći da sve nedelje do termina proteknu u miru. Stres je neprijatelj i mame i bebe, a ima ga dosta kako je porođaj sve bliži.

Pripreme za porođaj obuhvataju i fizičke, ali i psihičke pripreme. Masaža međice je jako korisna kod prirodnog porađanja i čini da sam porođaj lakše prođe, ali i da oporavak bude brži.

Psihička priprema je važna

Psihičke pripreme u 34. nedelji trudnoće treba da obuhvate izbegavanje stresa i nepotrebnog razmišljanja o porođaju koji je još uvek daleko. Umesto toga, treba vežbati duboko disanje, opuštanje mišića i skretanje misli na nešto drugo. To će pomoći da se prevaziđe i prvi napad panike tokom porođaja, ali i da se smirenije suoči sa samim činom rađanja deteta onda kada za to dođe vreme.

U ovom periodu buduće mame suočavaju se sa još nekim promenama, više o istim možete pročitati u ovom tekstu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *