Zašto izbor kozmetike mora da zavisi od tipa kože

 

Želite da vaše lice bude nežno i zategnuto, a ten blistav? Niste jedine! To je san mnogih žena. Da bi vaše lice bilo lišeno bubuljica, proširenih pora, mitisera i bora potrebno je da se posvetite ispravnoj nezi. Nega koze zahteva ne samo posvećenost, nego i znanje.

Naša koža svakodnevno je izložena različitim spoljnim uticajima: suncu, kiši, snegu, vetru. Svi ovi faktori narušavaju lepotu i zdravlje kože, naročito kože lica. Genetika i način ishrane i života, takođe imaju uticaj na izgled kože. Niko nije u mogućnosti da zaustavi starenje. Ono se naprosto dešava i ostavlja tragove na našem licu. No, ispravna nega koze može da učini da se taj proces uspori te da vaša koža ostane lepa i blistava i u poznim godinama.

Kako negovati lice

Odgovor na pitanje “kako negovati lice?“ krije se najpre u otkrivanju i utvrđivanju tipa kože, a onda i u odabiru kozmetike koja odgovara vašem licu, ali i vašim godinama starosti.

Ispravna nega koze zahteva poznavanje tipa kože. I to, istinsko poznavanje. Mnogi ljudi godinama žive u zabludi, kako poznaju svoju kožu, shvatajući da su bili u zabludi onda kada postoje posledice. Posledice nastaju neispravnom negom, a manifestuju se kao pojačana zamašćenost ili isušenost lica sklona pucanju.

Pre nego što počnemo s odgovaranjem na pitanje “kako negovati lice” potrebno je da utvrdite kakav tip kože imate. Kada tačno i sa sigurnošću utvrdite ovu činjenicu, najbolja kozmetika za lice neće biti samo mit za vas. Lilly Drogerie najbolje su mesto za odabir iste, onda kada budete spremni i potkovani znanjem za taj korak.

Najbolja kozmetika za lice odabire se na osnovu tipa kože, pa je potrebno najpre da se upoznate sa postojećim tipovima kože.

Masna koža deblja je i čvršća. Sporije stari u odnosu na ostale tipove kože. Bore se na njoj pojavljuju kasnije. Masnu kožu možete da prepoznate i po proširenim porama, vidljive golim okom. Loše strane ovog tipa kože su u tome što pojačano lučenje kožne masnoće u doticaju s prašinom može da prouzrokuje začepljenje pora i mitisere. Ukoliko nega koze, ovog tipa lica, ne bude ispravna može da dođe do upalnih procesa i pojave akni. Masnu kožu nije neophodno dodatno hidrirati. Dodatna hidratacija potrebna je samo tokom leta.

T-zona, nešto je što karakteriše mešoviti tip kože. Čelo, nos i brada nešto su masnije teksture, dok su obrazi, vrat i predeo oko očiju suvi. Ovaj tip kože zahteva negu sa više različitih preparata. Dva različita tipa kože, zahtevaju i različitu negu.

Suva koža podložna je brzom starenju, a za razliku od masne, njena tekstura je tanka. Na ovom tipu kože bore se pojvljuju dosta rano. Nije fleksibilna kada su u pitanju vremenske promene, pa je sklonija pucanju i perutanju, za razliku od ostalih tipova kože. I to, zbog nedostatka zaštitnog sloja masti. Ovaj tip kože na dodir ume često da bude grublji sa izraženim i vidljivim kapilarima. Suva koža ima i svoje prednosti. Na njoj se ređe pojavljuju bubuljice. Kada je u pitanju nega, ovaj tip kože zahteva svakodnevnu dodatnu hidrataciju. Prilikom izbora preparata za negu ovog tipa kože bitno je da izbegnete preparate koji sadrže alkohol. Lilly Drogerie u svojoj širokoj ponudi, provereno, poseduju proizvode bez alkohola, namenjene onima koji imaju suvu kožu.

Nega koze lica

Efikasna nega koze sastoji se iz četiri koraka:

  1. Čišćenje
  2. Toniranje
  3. Nanošenje kreme
  4. Zaštita

Čišćenje lica obezbeđuje otklanjane prljavštine s njegove površine. Najbolje bi bilo da vaše lice čistite pomoću sapuna. Sapun za koji se odlučujete trebao bi da bude blag, da manje peni, kako ne bi narušio pH vrednost vaše kože. Čišćenje je ujedno “pripremanje podloge” na koju treba da dođe krema. Koža sa očišćenim porama bolje će da upije preparat koji na nju nanesete, pa će i efekat biti bolji. Nežni čistač na bazi vode koji se pretvara u laganu penu, Darphin Purifying Foam Gel preparat je koji se u praksi odlično pokazao.

Jutarnje čišćenje lica započinje umivanjem i korištenjem “čistača za lice”. Bitno je da tom prilikom koristite mlaku vodu, jer vruća voda može da dovede do iritacije. Sapun koji ste naneli na lice pažljivo isperite, tako da njegovi tragovi ne ostanu na vašem licu. Naročito obratite pažnju na predeo oko kose. Ukoliko dobro ne isperete sapun s ovog predela možete da izazovete perutanje. Za brisanje lica koristite što mekši peškir, jer bi grub peškir, takođe, mogao da ošteti vašu kožu.

Čišćenje lica ponavljamo i uveče, pred spavanje. Imperativ večernjeg čišćenja lica je temeljno skidanje šminke. Zaostala šminka na licu može da dovede do začepljenih pora, a onda i do iritacije i neželjenog starenja kože.

Najbolja kozmetika za lice u svom sastavu trebala bi da ima i preparat za skidanje šminke. Ovaj preparat zahteva odabir prema tipu kože. Micelarna voda odličan je pomoćnik u otklanjanu ostataka šminke i prljavštine.

Drugi korak u nezi lica je toniranje. Tonik je zadužen da ukloni zaostale nečistoće i da povrati koži pH vrednost i izgubljenu tečnost. Nanosi se vatom, a odabire prema tipu kože. Lilly Drogerie raspolažu širokim asortimanom kvalitetnih tonika za lice. Iz njihove ponude preporučujemo vam Nivea tonik za čišćenje lica, koji će održavati prirodnu hidriranost vašeg lica. No, odlučite li se za neki drugi tonik iz njihove ponude, sigurno nećete pogrešiti, samo ako se bude pridržavali pravila koja nalažu različiti tipovi kože.

Nanošenje kreme na lice ujedno je i treći korak kada je u pitanju nega koze. Svaka žena trebala bi da ima dnevnu i noćnu kremu za lice odabranu prema tipu kože i starosnoj dobi. Namena krema za lice je da obnove, zaštite i hidriraju vaše lice. Bitno je da u skladu sa vašim godinama odabirete ovaj preparat. Tako će npr. najbolja krema za lice u tridesetim biti ona koja se uspešno bori protiv nastanka bora.

Ukoliko je na vašem licu već vidljiva poneka bora najbolja krema za lice u tridesetim može da bude i ona koja se maže isključivo oko očiju. Možete da je koristite uz kremu koju koristite za ostalu površinu vašeg lica.

Iako u današnjoj kozmetičkoj industriji proizvođači kreme za lice prave sa zaštitnim fakorom do 15, to nije dovoljna zaštita za vaše lice. Naročito ne, u toku leta. U ovom periodu neophodno je da lice mažete kremom sa zaštitnim faktorom od 30 do 50 nanoseći je u razmaku od najviše 2 sata. UV zraci loše deluju na izgled kože čineći je starijom.

Najbolja krema za lice u tridesetim tek u kombinaciji sa kremom sa zaštitnim faktorom postaće idealna nega u letnjim danima. Velnea Sun, krema sa zaštitnim faktorom 30, Lilly Drogerie, odlična je zaštita protiv štetnih UV zračenja, jer ona osim što štiti, neguje vaše lice i usporava starenje.

Preparate za lice nophodno je menjati na svakih 3 do 6 meseci, savetuju dermatolozi. Koža se kroz neko vreme privikne na preparate koje koristite, pa je samim tim njihova efikasnost manja.  

Dakle, ukoliko želite da u svim godišnjim dobima vaše lice ima isti blistavi sjaj, te da vaš ten bude lep, tako da vam svako na tome pozavidi, moraćete da budete posvećeni svim ovim koracima. Nije zanemarivo ni to da je sa jednakom pažnjom neophodno odabirati kozmetiku za lice, i to prema tipu kože. Ukoliko ste nesigurni u pogledu toga o kom tipu kože se kod vas radi, poželjno je da se posavetujete sa dermatologom, kako biste izbegli posledice pogrešnog odabira preparata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *