Ugradnja implantata grudi- sve što treba da znate o ugradnji silikona

Ideali lepote se menjaju s vremenom, a to možemo lako potvrditi posmatrajući njihov istorijski razvoj preko umetničkih dela: nekada je „višak“ kilograma bio poželjan, grudi svih oblika i veličina su slikane na različitim platnima, a modni detalji su naglašavali obline. Danas su stvari malo drugačije, ali definitivno možemo očekivati promenu i trenutnih ideala lepote kroz nekoliko desetina godina. 

S obzirom na trenutne standarde, veće grudi prate trend lepote i s time plastična operacija grudi postaje sve traženija još od 2010 godine. Ukoliko se vi dvoumite oko odluke da ugradite silikonske implante, ovaj tekst će vam pružiti potrebne informacije o operaciji i time vam pomoći da donesete odluku s kojom ćete biti zadovoljne!

Kako izgleda operacija uvećanja grudi?

Operacija grudi može podrazumevati promenu njihovog oblika putem odgovarajućih implantata, uvećavanje ili smanjivanje, pa čak i potpuno odstranjivanje. Do kraja ovog teksta ćemo razmatrati šta sve ulazi u obzir operacije grudi kada je u pitanju njihovo uvećavanje, tj. šta podrazumeva augmentaciona mamoplastika.

Grudi se uvećavaju postavljanjem silikonskih implanata, s tim da grudi i dalje ostaju mekane na dodir a postanu zategnutije. Najveći broj ljudi koji se odlučuje na ovu operaciju to radi iz sledećih razloga:

  • Zatezanje
  • Podizanje grudi
  • Popravljanje asimetrije
  • Ujednačavanje veličine grudi sa ostatkom tela tako da izgledaju skladnije.

Tok same operacije grudi je sledeći:

  • Lekarska procena gde se ustanovljava da li ste trenutno na nekoj terapiji koja je inkompatibilna sa operacijom, kakvo je trenutno zdravlje i stanje vašeg tela i koja su vaša očekivanja.
  • Implanti se postavljaju ispod ili iznad grudnog mišića uz minimalni rez od oko 5 centimetara ispod pazuha, po rubu bradavice, ili ispod dojke kako bi se što manje video.
  • Implanti mogu biti ispunjeni fiziološkim rastvorom ili silikonski, a nakon ugradnje je predviđeno da ostanete jednu noć u bolnici. 

Doktori će aktivno pratiti vaše stanje nakon operacije kako bi se uverili da je sve u redu, a nakon noći provedene u bolnici ćete dobiti instrukcije kako da se što bolje brinete o sebi da bi oporavak trajao kraće i bio uspešniji.

Za oporavak je u proseku potrebno oko dve nedelje odmora, a tokom te dve nedelje je moguće da ćete osećati bol u grudima i u predelu ožiljka. Trebalo bi da izbegavate napornu fizičku aktivnost barem prvih mesec dana, a ukoliko inače trenirate i vodite aktivan život možete nastaviti sa regularnim treningom nakon tri nedelje. 

Neposredno nakon operacije je potrebno da nosite „podršku za grudi“ o čemu će vas i vaš lekar obavestiti, a to znači da bi trebalo da nosite specijalni mekani grudnjak ili elastične trake. 

Koje vrste implanata postoje?

Implanti u plastičnoj hirurgiji mogu biti okrugli ili anatomski, s tim što vi možete da predložite koji implant želite, a lekar će uzeti u obzir sve ostale faktore koji su bitni pri odabiru. 

Bitno je da lekar prvo proceni faktore poput vaše starosti, kvaliteta kože i načina života, pre nego što vas posavetuje koji tip implanta je najbolje da odaberete. Cena ugradnje implanata grudi u Srbiji košta oko 372.000 RSD.

Iako novi implanti imaju duži rok trajanja od starih, ni ovi ne traju zauvek. Silikonski implanti mogu trajati više godina ukoliko su visokog kvaliteta, a time vam i smanjiti rizik od razvijanja postoperacionih problema, ali svejedno je bitno da idete na kontrolu barem jednom godišnje.

Ako nakon operacije dođe do nekih komplikacija, implanti se odmah vade i, po želji, menjaju za nove. Kao i svaka druga operacija, augmentaciona mamoplastika ima svoje rizike:

  • Neke od ređih komplikacija jesu da telo odbije implante kao strano telo, cepanje implanata ili njihovo pomeranje, kao i infekcije ili reakcije na anesteziju.
  • Formiranje kapsule (stvrdnjavanje grudi) je jedan od rizika koji može nastupiti čak i godinu dana nakon operacije.
  • Odmah nakon operacije možete osetiti napetost u grudima i osetljivost bradavica, ali to su učestalije nuspojave koje brzo prođu ako je sve u redu.

Ukoliko redovno idete na provere, drastično ćete umanjiti rizik od ovakvih komplikacija.

Portrait of doctor and her patient choosing mammary prosthesis in the office.

Ko je pravi kandidat za ugradnju silikona?

Sve plastične operacije su nešto o čemu treba zasebno da odlučuje svaka osoba koja ih želi, pa tako i operacija uvećanja grudi. Mi možemo da vam kažemo šta možete postići sa ovom konkretnom operacijom, a na kraju dana je izbor isključivo na vama jer samo vi možete da birate šta se dešava sa vašim telom i kako želite da ono izgleda.

Tako da, ukoliko izgled vaših grudi drastično utiče na vaše samopouzdanje, osećate nesklad u proporcijama tela, ili samo želite da vratite formu vaših grudi kakva je bila nekada – ova operacija može biti pravo rešenje za vas. 

Naš savet je da dobro razmotrite ponudu i za sebe odaberete najbolju kliniku za plastičnu hirurgiju u kojoj ćete dobiti sve potrebne savete i konsultacije, čak i ako samo razmatrate mogućnost ugradnje silikona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *