Super mama je duga priča

 

Biti mama je druga priča. Tako glasi slogan trenutne kampanje jednog poznatog operatera, a razlog zašto je agencija koja stoji iza te kampanje odlučila da predloži upravo ovakav slogan jeste jer je majčinstvo 21. čeka nešto čemu se u poslednje vreme pridaje značajna pažnja.

Mama 21. veka 

Majka 21. veka je  žena koja obavlja ne samo nejlepši, ali i najteži posao na svetu, već i žena koja je neretko uspešna i marljiva na poslu koji joj donosi drugu vrstu satisfakcije i novac. Biti mama 21. veka nije nimalo lako jer su ulozi (čitaj obaveze) značajno uvećani. Mame 21. Veka moraju biti fleksibilne, moraju biti dobre domaćice, ne smeju zaboraviti na sebe, na svoga muža i one su na neki način lideri u svim poljima. I što je najvažnije, mame 21. veka (u daljem tekstu – super mame) upoznate su sa koučingom i načelima izgrađivanja tima koje primenjuju na sebe i svoju porodicu. Ova načela preuzeli smo sa sajta erickson.rs i evo kako ona glase:

 

Spisak obaveza

Mama 21. Veka iliti super mama, da bi bila uspešna na svim frontovima i ostvarila sve ciljeve koje mora da ostvari mora živeti dane koje ne traju 24, već minimum 32 sata. Šalu na stranu, supermame znaju koliko je dobra organiyacija ključ svakoga uspeha i zato redovno prave i ažuriraju listu sa svim obavezama koje su pred njima. Na toj listi, pored svih obaveza, prioritet je da ostave slobodno vreme koje će provesti sa svojim najmilijima. 

 

Aktivno slušanje

Supe rmame su svesne da liderstvo ne podrazumeva puko upravljanje i naređivanje podređenima, već u svojoj porodici, ali i u drugim aspektima života primenjuju jedno bitno nepisano pravilo, a ono glasi: da bi komunikacija grupe bila dobra i kako bi zajedno bili efektivniji, važno je da osluškujemo ljude oko sebe i da radimo na međusobnim odnosima i komunikaciji. 

 

Super mame i samostalnost

Ono što nužno proizilazi iz prethodne stavke jeste podržavanje samostalnog donošenja odluka. Ovo nije nimalo lako primeniti u porodičnom okruženju (prvenstveno, kada su u pitanju supružnici, pa tek onda deca koja će nam uvek delovati premalo), ali, ne zaboravite da super mama uvek zna da je njena porodica tim, a da je tim najuspešniji kada je motivisan, a motivisan je kada drugi veruju u njega i kada mu ukayzuju poverenje. 

 

Ne štede reči hvale

Ako i sami imate decu, onda se sećate kako ste kada su bili bebe sa velikom radošću slavili gotovo svaki njihov napredak. Od nicanja zuba, prvih koraka, osmeha, prvog uspešnog ljuljanja na ljuljašci… sve ove radnje pratio bi aplauz i gromoglasno bravo. Ali, čini se da kada naši malci porastu prestanemo da se radujemo toliko često i zaboravljamo da pohvalimo naše dete za svakodnevne uspehe. Pokažite detetu zahvalnost i pohvalite ga svakoga puta kada vam priskoči u pomoć, pokažite mu koliko cenite njegov trud bez obzira što krajnji rezultat, ukoliko su u pitanju kućni poslovi verovatno nije onakav kakav biste same napravile, ali važno je da detetu ukazujete poverenje i zahvalnost jer samo na taj način ćete zajedno napredovati. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *