Proteze za zube – nije estetika jedini razlog zbog kojih ih treba nositi

Iako se mnogi rukovode time da je nepravilan raspored zuba ujedno i neprijatan sa estetske tačke gledišta, postoji nešto što je u tom slučaju mnogo bitnije i o čemu naročito treba voditi računa. Naime, iako zaista estetski nije baš prijatno videti tako nešto, mnogo je važnije kako to utiče na zdravlje usta i zuba.

Nepravilan raspored zuba i te kako zadaje glavobolju, najpre zato što se obično kod takvih ljudi zadržavaju ostaci hrane. A zatim to vodi ka pojavi takozvanog plaka, od koga  vremenom, uz dejstvo bakterija, dolazi i do pojave karijesa. Sve to, naravno ima uticaja na zdravlje zuba, pa i na zdravlje organizma u celini.

Da li postoji rešenje?

U principu je rešenje vrlo jednostavno, samo treba zatražiti pomoć stručnjaka, u ovom slučaju ortodonta i pridržavati se njegovih preporuka.

Obično su ranije proteze za zube preporučivane mlađima, ali danas to više nije slučaj.

Zapravo, prema dostupnim informacijama, više od polovine odrasle populacije u mnogim zemljama ima nepravilan zagrižaj. Zato više uopšte nije čudno kada vidite starije ljude da nose fiksne proteze za zube.

Na tržištu su se pojavile i specijalne folije za zube, koje pomažu ispravljanju nepravilnog zagrižaja. Medutim, većina stručnjaka radije preporučuje fiksne ili mobilne proteze za zube, jer se ipak smatraju boljom opcijom, posebno kod pacijenata starije životne dobi.

Kada treba koristiti protezu?

Isključivo na osnovu stanja zuba pacijenta, ortodont može da preporuči korišćenje proteze za zube.

Neophodno je, svakako da pacijent uradi namenski snimak vilice i da zakaže pregled kod stručnjaka. Na osnovu toga će on doneti odluku da li je bolje koristiti u konkretnom slučaju fiksnu ili mobilnu protezu.

Treba naglasiti da je većina stručnjaka iz oblasti ortodoncije saglasna u tome da je okvirna donja granica za nošenje proteze za zube 13  godina. A kada je u pitanju gornja granica, slobodno možemo reći da ona ne postoji. Dakle, kada god je pacijent spreman da zatraži, a kasnije i posluša savet ortodonta, to je dobar trenutak za ispravljanje nepravilnog rasporeda zuba, odnosno zagrižaja.

U većini slučajeva se mobilne proteze preporučuju mlađim pacijentima, dok se starijima mahom preporučuje fiksna proteza. Mada sve isključivo zavisi od stanja zuba kod konkrernog pacijenta i od njegove spremnosti da sluša zahteve stručnjaka.

Jeste neprijatno, ali vredi

Ako upitate bilo koga, ko je odlučio da uradi nešto po pitanju nepravilnog rasporeda zuba, da li mu je postavljanje fiksne proteze za zube bolno, vrlo je verovatno da ćete dobiti na to pitanje negativan odgovor. Ali je gotovo sigurno da ćete čuti i da nošenje proteze za zube jeste neprijatno i to posebno u početku.

Ipak, kada imate cilj, nema razloga da ne preduzmete sve kako biste ga ostvarili. U krajnjoj liniji, bez ikakve je sumnje da ćete se vrlo brzo navići,  a nakon određenog vremena i primetiti pozitivan učinak koji proteza ima.

Najvažnije je da vodite računa o higijeni usta i zuba dok je nosite, kako biste izbegli bilo kakve dodatne neprijatnosti. Budite uvereni u to da će vas izabrani ortodont informisati o tome na koji način bi trebalo održavati proteze za zube i koliko bi često trebalo da idete na kontrole, kako bi se adekvatno pratilo stanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *