Pogledajte na šta treba da obratite pažnju prilikom kupovine farbe za kosu

Farbanje kose u drugu boju je jedan od najlakših načina za brzu promenu izgleda. Bilo da se kosa farba iz potrebe za promenom ili zbog pokrivanja sedih potrebno je dobro razmisliti i informisati se detaljno o načinu kolorizacije, tipovima farbi i tonovima koji odgovaraju tenu i tek onda krenuti u kupovinu farbe za kosu. 

Preporučuje se da, kada prvi put bojite kosu, to uradite u salonu. Frizeri imaju profesionalne farbe za kosu koje manje oštećuju, a imaju jači pigment i dlaka ih lakše prima. Čak ni kod frizera nećete moći odmah da posvetlite ili potamnite kosu za nekoliko nijansi, već se to radi postepeno. 

Farbanje kose kod kuće

Za farbanje kose kod kuće, što je čest slučaj kod nas, potrebno je neko znanje o nijansama, tonovima i jačini farbi, kako bi se izbegle ozbiljne greške. Profesionalni kolorista će, prilikom bojenja kose pomešati nekoliko različitih farbi kako bi dobio željenu nijansu. Oni koji kosu boje kod kuće ne mogu baš da mešaju farbe za kosu, već su osuđeni na nijanse koje inače imaju farbe u kutiji.

Preporuka svih frizera je da se pri prvom menjanju boje ne koriste preterano svetle ili tamne farbe za kosu, već da se prelazak odvija postepeno. To znači da bi trebalo da bojite kosu u najviše 2 – 3 nijanse svetlije ili tamnije. I postepeno da prelazite u svetliji ton. Osim toga, trebalo bi i da imate određeno znanje o razvijačima za kosu – hidrogenu, ukoliko morate da ga kupite odvojeno od farbe, što je danas redak slučaj.

Tonovi farbi za kosu

Kada kupujete farbe za kosu uvek gledajte oznake, one brojeve, a ne fotografiju na kutiji. Najbolje bi bilo da u parfirmeriji pogledate katalog proizvođača boje i na osnovu toga se odlučite za nijansu koju želite. Kako biste bili potpuno sigurni u svoju odluku, morate da znate koje tačno tonove i podtonove označavaju brojevi.

Nijanse:

1 – crna

2 – najtamnija braon

3 – tamnobraon

4 – srednjesmeđa

5 – svetlosmeđa

6 – tamnoplava

7 – srednjeplava

8 –svetloplava

9 – veoma svetloplava

10 – ekstra svetloplava

11 – ultra svetloplava

12 – specijalno svetloplava

Tonovi:

0 – prirodan

1 – pepeljast

2 – violet

3 – zlatan

4 – bakarni

5 – mahagoni

6 – crveni

7 – duvan

8 – biserni

9 – bež

Tek kada dobro poznajte ove nijanse možete da odredite koja nijansa i ton Vam najviše odgovaraju i upustite se u kupovinu farbe za kosu za bojenje kod kuće.

Vrste farbi za kosu

Osim što morate da poznajete nijanse i tonove, trebalo bi da znate koje vrste farbi za kosu postoje kako biste mogli da se farbate kod kuće, a da ne dovedete svoju kosu do isušivanja i trajnih oštećenja.

Trajne farbe za kosu su jače i obezbeđuju postojaniju boju koja traje oko mesec dana. Njihova upotreba se preporučuje u periodima kada u potpunosti želite da promenite boju kose. Ukoliko želite samo da osvežite boju možete koristiti polutrajne farbe koje manje oštećuju kosu. Ukoliko ste u mogućnosti, odaberite farbu bez amonijaka. Uvek imate opciju da probate prirodne farbe za kosu koje ne sadrže hemikalije, ali nisu toliko jake i postojane, pa ćete, kako biste došli do željene nijanse, morati da se farbate više puta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *