ODLUČI SE ZA BLISTAV OSMEH – IZABERI NAVLAKE ZA ZUBE

Ima li šta lepše od zdravog i blistavog osmeha? Osmeh je taj koji pleni i zahvaljujući kojem ćemo imati više samopouzdanja i osećati se lepše. Stoga je odluka o postavljanju navlaka za zube uvek sjajna jer su one višestruko važne.

ŠTA ONE PREDSTAVLJAJU?

Navlake, odnosno krunice za zube, čine protetske nadoknade, koje se mogu postaviti na zube, prethodno izbrušene, ili na implante. Njihov finalni izgled čini da zub izgleda prirodno i bude u boji skladnoj sa ostatkom vilice, koja biva lepša, potpunija i zdravija. Prethodno su rešeni stomatološki problemi, a osmeh biva blistav. Proizvode se od više materijala i odlikuje ih postojanje nekoliko vrsta, koje se, osim po svojstvima, razlikuju i po ceni. Načelno, postoje bezmetalne i metalokeramičke krunice za zube, pri čemu je osnova prvima takođe keramika.

U estetskom pogledu, prvonavedene prednjače, te su otuda češći izbor iako su skuplje, a takođe iziskuju manje brušenja, izuzetno su čvrste, otporne i u njihovom slučaju neće doći do pojave alergija na metal. Metalokeramičke navlake imaju metalnu osnovu na koju se postavlja keramika, i takođe se odlikuju sjajnim fizičkim karakteristikama, te su vrlo pogodno i dugoročno rešenje i pored estetskih manjkavosti.

KADA JE PRAVO VREME?

Svakako nikada nije kasno pozabaviti se zdravljem i izgledom zuba i učiniti da naš osmeh bude neodoljiv, međutim, postoje pojedine situacije kada je faktički neophodno preduzeti neke korake. Osim na implante, navlake za zube postavljaju se kada su oni oštećeni, kada na njima ima mnogo plombi koje narušavaju izgled, kada su narušeni karijesom, kada su okrnjeni, napukli, tačnije i onda kada su zdravi, ali su mehanički oštećeni ili izgubili boju.

Dakle, osim estetskih poriva, krunice za zube postavljaju se i iz zdravstvenih razloga jer se zahvaljujući njima čuva zubni niz i zagrižaj biva pravilan. Takođe, mogu se staviti kako na jedan, izdvojen zub, tako i na čitav niz ili u sklopu mostova. Postoje i keramičke fasete kojima se pribegava kada su zubi zdravi, ali osoba prosto želi imati lep niz i zanosan osmeh, te se u tom slučaju zubi minimalne bruse.

UGRADNJA I POTONJA NEGA

Po postavci navlaka za zube ne završava se briga o njima, već ih dalje treba pravilno negovati i čuvati, te će jedino tako trajati godinama. Ipak, preduslov za trajnost jeste i da stomatolog valjano, odnosno pouzdano i kvalitetno odradi svoj posao, poštujući sve procedure, uz maksimalnu posvećenost, stručnost i pedantnost. Najbitnije je znati da jednom postavljena krunica čini celinu sa zubom, te da ukoliko nije adekvatno napravljena i postavljena, može doći do mnogobrojnih problema.

Put kojim treba ići podrazumeva da prevashodno treba uraditi pregled i imati savetodavni razgovor sa stomatologom, koji će utvrditi stanje i sprovesti eventualno neophodno lečenje, kao deo pripremnog procesa. Ukratko, potom sledi snimanje, uzimanje otiska, brušenje, stavljanje privremenih krunica, a tek potom konačno postavljanje navlaka. Ceo taj proces iziskuje niz koraka i izvesno vreme, što je već individualno budući da je uslovljeno stanjem u usnoj duplji. Ipak, nikada nije suvišno uložiti vreme i novac za benefite koje ćemo dobiti, a pre svega savršen osmeh.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *