Nega kože posle sunčanja

Nema dileme da je koža boje bronze, koja asocira na zlatni sjaj sunca, već decenijama jedan od najvećih „bjuti trendova“ i da nije deo samo prolazne mode. Uživanje na suncu donosi brojne prednosti, a jedna od najvećih je nesumnjivo preplanuli ten, koji je kao odjek mladosti, zavodljivosti i seksipila postao estetski imperativ u 21. veku.

Međutim – uprkos tome što sunce vašu kožu čini lepom, dajući joj pravi „latino look“, ono je takođe i zamara i ubrzava njeno starenje. O štetnosti sunčevog zračenja, uprkos njegovim dobrim stranama, govori se godinama unazad. Poznata je činjenica da najveći deo bora  nastaje upravo kao posledica sunčanja, ali neadekvatno tretiranje kože pre i posle sunčanja ostavlja i mnogo ozbiljnije posledice. Nega kože se zato ne sme preskakati kako pre izlaganja suncu, tako ni posle njega.

Imajući u vidu sve prednosti, ali i loše strane izlaganja sunčevim zracima, jasno je zbog čega je toliko važno poštovati zlatna pravila zdravog sunčanja. Zadovoljavajuće estetske rezultate u vidu tamnog tena možete postići i bez rizika da ugrozite svoje zdravlje, koje uvek treba da vam bude na prvom mestu. Na koji način – saznajte u redovima koji slede.

Priprema kože pre izlaganja suncu

Odsustvo nege kože posle sunčanja ostavlja podjednako ozbiljne posledice koliko i izlaganje prethodno netretirane i nezaštićene kože UV zračenju. Pre nego što izađete napolje da biste uživali u suncu, uvek koristite kremu za sunčanje, sa odgovarajućim zaštitnim faktorom koji je u skladu sa tipom vaše kože. Neka i vaša šminka, ukoliko je nanosite, pa čak i balzam za usne, sadrže zaštitni faktor.

Sredstva za zaštitu od sunca treba da koristite čak i u hladnim ili blago oblačnim danima i da često ih nanosite. Najveći deo vremena napolju provodite u hladu i izbegavajte sunčanje u periodu kada su sunčevi zraci najjači. Nosite šešir i vodite računa o odabiru odeće i korišćenju adekvatnih tkanina, dajući prednost svetlijim bojama nad tamnijim.

Nega kože lica je posebno važna

Zahvaljujući različitim estetskim procedurama (poput botoks tretmana npr.), danas je i te kako moguće ukloniti bore i smanjiti vidljive znake starenja. Međutim, to što se neprihvatljiv problem naborane kože danas lako rešava još ne znači da treba da se opustite. Adekvatna zaštita lica od sunčanja ne preduzima se samo u cilju postizanja odgovarajućih estetskih rezultata već pre svega u cilju sprečavanja brojnih oboljenja koje mogu da uzrokuju opekotine čak i malih površina kože.

Upravo iz ovog razloga je posebno važno da ne zaboravite da zaštite svoje lice, naročito u slučaju pojačane osetljivosti kože. Naime, različitim estetskim tretmanima možda možete sanirati bore, ali ne i posledice u vidu brojnih ozbiljnih oboljenja koja mogu biti izazvana štetnim efektima UV zračenja. Ne zaboravite da čak i balzam za usne treba da sadžri odgovoarajući UV zaštitni faktor.

Nega kože – hidratacija nakon sunčanja

Isušivanje kože usled delovanja sunca, vetra i toplote nije nimalo prijatno iskusno, a sigurno se većina nas barem jedanput susrela sa ovim problemom. Upravo zbog ovog nedostatka vlage kao rezultat se, između ostalog, javljaju i bore. Zato koža koja je dehidrirana nakon izlaganja suncu zahteva osveženje u vidu kvalitetne nege. Tuširanje posle sunčanja i unos pojačane količine vode se podrazumevaju, bez obzira na vremenski period u kojem je koža bila izložena sunčevim zracima. Što više kožu izlažete suncu – to više tečnosti treba da konzumirate, jer se upravo kroz ovaj najveći organ ljudskog tela, koji ima barijernu funkciju, voda najviše i gubi.

Tek nakon vode, na scenu stupaju razlilčiti losioni, mleka, ulja i kreme, koji će kožu hidrirati, regenerisati, ohladiti i nahraniti. Zahvaljujući adekvatnim kozmetičkim preparatima, koji su obogaćeni različitim vitaminskim kompleksima, dolazi se do zdrave nijanse i ujednačenog tena. Zbog toga je ključan i izbor samih proizvoda za negu kože posle izlaganja suncu, koji pomažu u njenom obnavljanju i samoizlečenju, a koji pre svega zavise od tipa kože (što je pigment niži, to je zaštitni faktor veći). Važno je da oni budu bez aditiva i parabena. Efekat hlađenja možete postići i zahvaljujući kokosovom ulju, koje će zbog sadržaja vitamina E umiriti i regenerisati vašu kožu, te smanjiti bore.

Pored proizvoda za negu i hidrataciju, tu je i čitav niz drugih mera koje treba preduzeti. Pravilna ishrana takođe igra veoma važnu ulogu. Voće i povrće, koje obiluju vitaminima i fitohemikalijama su nezaobilazni za regeneraciju kože. Šargarepa, na primer, odlično nadoknađuje sadržaj β-karotena u koži.

Tek nakon što su preduzete sve mere predostrožnosti opisane u ovom tekstu, boravak napolju može se smatrati bezbednim, bilo da se suncu izlažete na moru, planini ili u gradu. Pridržavajte se saveta koje smo podelili sa vama u prethodnom redovima i bezbrižno uživajte u zavodljivim tonovima leta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *