Najčešće estetske intervencije kod žena

 

Iz dana u dan, estetska hirurgija je sve više primenjiva i sve prihvaćenija kod nas i u svetu. U Srbiji se još uvek, statistički, više odlučuju žene, kako mlađe tako i starije za ovaj vid operacije. Ipak, sa  druge strane, pored lepše polovine, pojedini muškarci, kao i sportisti, sve češće odlučuju da “stanu na crtu” ženama odlučujući se za nešto smelije intervencije estetskom hirurgijom. U ovom tekstu, navešćemo najčešće intervencije kojima se prepuštaju žene, ali i po neki muškarac.

1. Liposukcija

Liposukcija je hirurška procedura koja usisava masnoću iz određenih delova tela da bi obezbedila mršaviju i privlačniju siluetu. Postoje dve vrste liposukcije.

U tumescentnoj liposukciji, koja je i najpopularniji tip, rastvor fiziološke otopine i lek za stezanje krvnih žila se unose u područje koje se tretira. Ova tečnost, zajedno sa mastima, isisava se iz tela pomoću malih šupljih metalnih instrumenata koji se nazivaju kanile.

U ultrazvučnoj liposukciji, kanila oslobađa ultrazvučnu energiju kako bi rastopila masnoću tako da se može isisati iz tela. Ultrazvučna liposukcija ima više rizika nego tumescentna, uključujući rizik od unutrašnjih i spoljašnjih opekotina kao i dužu operaciju.

Prosečan pacijent je u mogućnosti da se vrati na posao za jednu do dve nedelje u zavisnosti od odabranog područja koji je tretiran.

2. Povećanje grudi

Hirurško povećanje ženskih grudi postalo je izuzetno popularno svuda u svetu, dok se u Srbiji potepeno povećava broj izvršenih intervencija iz meseca u mesec. Na ovu vrstu operacije, odlučuju se žene iz više razloga. Pa tako, neke od njih odlučuju se da da odu pod nož kako bi povećale obe dojke, nakon zahvata dojke koja je obolela od kancera ili kako bi asimetrične dojke izjednačile po veličini.

Druge žene se odlučuju za operaciju kada im se dojke ne razvijaju tokom puberteta, odnosno kada pate od stanja koje se naziva kongenitalna mikromastija.

Silikonski implantati, koji su nekada bili zabranjeni kao zdravstveni rizik, postaju sve popularniji i za mlade devojke, koje se na ovaj zahvat odlučuju uz saglasnost roditelja.

Većina pacijentkinja ima sedam do 14 dana oporavka pre nego što se vrate normalnim aktivnostima. Aktivnost sa velikim uticajem, kao što je trčanje, može zahtevati dodatno vreme zarastanja.

3. Abdominoplastika

Problem obično poznat kao trbuščić ili donji stomak, pogađa mnoge žene. Neke ovaj problem imaju od kadnog puberteta, dok pojedine ne mogu da ga se reše nakon trudničkih dana. Abdominoplastika je estetska intervencija koja uklanja višak kože iz abdominalnog područja i zateže kožu koja je ostala nakon naglog mršavljenja ili porođaja.

Idealan kandidat nema višak masnih naslaga na abdomenu, ali ima previše kože koja visi na stomaku.

Većina pacijentkinja može da nastavi sa normalnim aktivnostima u roku od dve do tri nedelje, ali može imati ograničenja u fizičkoj aktivnosti tokom dužeg vremenskog perioda.

5. Smanjenje grudi

Žene sa veoma teškim ili prevelikim grudima često imaju poteškoća da nađu odeću koja im pristaje i u kojoj se osećaju prijatno. Pored toga, žene sa velikim grudima često doživljavaju hronični bol u leđima i imaju loše držanje. Idealno, operacija za smanjenje veličine i težine grudi će olakšati bol u leđima i poboljšati držanje, ali i estetski doprineti lepšoj ženskoj figure.

Ova operacija je trajno rešenje za neproporcionalne grudi i većina pacijentkinja se vraća na posao u roku od dve nedelje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *