Koliko su bitne maglenke?

Kada padne mrak, svi mi, barem pripadnici ljudske vrste ne možemo bez neke vrsta svetla da funkcionišemo, jer je potrebno pravilno i bezbedno se kretati, pronaći sve, te videti svu okolinu oko sebe.

Isto važi i za vozače motornih vozila, pa je zakonom došlo i do toga čak da svetla na njima moraju biti uapljena tokom celog dana. Međutim, svetla na motornim vozilima se i te kako razlikuju u odnosu na svoju primenu, namenu, ali i sve ono šta ukazuju drugim učesnicima u saobraćaju. Farovi, svetla koja upućuju na kretanje unazad, žmigavci, maglenke…

Sva svetla na motornim vozilima imaju svoju tačnu namenu, neka su upaljena konstantno, neka ne, a neka čak kada se uključe bez potrebe umeju da naprave čitavu pometnju, kao što to rade nekada maglenke. Veliki izbor maglenki možete naći na sajtu www.silux.rs.

Šta su maglenke?

 Zapravo, maglenke su samo odomaćeni naziv za svetla na motornim vozilima koja se pale kada se na putu smanji vidljivost. I ovo je jedini trenutak kada su maglenke, odnosno, svetla za maglu uključena.

Iako mnogi uključuju maglenke tako da ih koriste kao deo dnevnih svetala, ovo često ume da izazove zabunu i kod saobraćajne policije, pa kako biste izbegčli nekakav problem sa njim trebalo bi da ih koristite samo u trenucima magle, jake kiše, te uopšte situacija kada je vidljivost na putu smanjena toliko da u putu ne razlikujete predmete, ili ih čak uopšte ne uviđate dok im se sasvim ne približite.

Pozicija maglenki

Maglenke, odnosno, svetla za maglu, nalaze se kako na prednjoj, tako i na zadnjoj strani motornih vozila.

Njihova tačna pozicija, odnosno mesto instaliranja se razlikuje od samog modela i marke vozila, ali se na prednjoj strani nalaze ili ispod farova ili u njima, ali svakako služe da se tačno ispred vozila vidi dobro, a najdalje što mogu osvetliti jeste 35 metara ispred vozila. Gde god da se nalaze, one osvetljavaju na apsolutno istoj razdaljini.

Za razliku od ovih maglenki koje su na prednjoj strani, postoje i zadnja svetla za maglu koja pokazuju vozaču, bilo kom učesniku u saobraćaju, vašu poziciju mnogo ranije nego što bi to uradilo poziciono svetlo. Za one koji nemaju zadnje maglenke, često se savetuje da se konstantno drži noga na kočnici, čime se daje isti efekat maglenke koja bi pokazala svima iza gde se tačno nalazite i kako se krećete.

Veliki broj saobraćajnih nesreća dešava se zbog nesavesne vožnje, nesavesnog odnošenja prema sebi i drugim učesnicima u saobraćaju. Međutim, pored toga, dva najopasnija neprijatelja na kolovozu svakom vozaču, putniku, ali i pešaku, jesu klizav put i smanjena vidljivost.

Kada je smanjena vidljivost u pitanju, osim velike opreznosti, pore vožnje, potrebno je i poznavanje svih pravila, kao i sasvim ispravno vozilo. Maglenke su tu da uskoče prve u pomoć, budući da će vam osvetliti najbolje i najsvetlije put ispred vas, kako biste mogli da vidite šta vas čeka svakim novim pređenim metrom, ali i da uvidite na kojem se odstojanju nalazi vozilo ispred vas.

Isto kako će zadnje svetlo za maglu vama ukazati na kojem se rastojanju nalazi naredno vozilo, kako ne bi došlo do nekog sudara, nemilog događaja, tako će i vaša zadnja maglenke svima u pozadini pokazati vašu lokaciju, te time sprečiti i njih da naprave neki prekršaj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *