Kako se rešiti podočnjaka ispod očiju

U današnje vreme skoro svaka osoba ima neki problem koji je estetske prirode. Kao najveći problem za mnoge ljude predstavljaju kesice ispod očiju ili podočnjaci i prvo što bi mnogi poželeli jeste njihovo uklanjanje ili zatezanje kože u predelu ispod oka.

Samo uklanjanje podočnjaka može da se obavi hirurškim i nehirurškim putem, to sve zavisi od same vrste podočnjaka i procene hirurga da li je u tom momentu potrebno obaviti hirurški zahvat. U daljem tekstu pažnju ćemo obratitit na hirurško zatezanje u predelu donjek oka ili blefaroplastika donjih kapaka.

Šta sve utiče na formiranje podočnjaka

Ovaj problem najčešće se javlja kod osoba koje su straije od 30 godina, nešto češće formiranje kesica ispod očiju javljaju se kod osoba ženskog pola. Uzroci formiranja su raličiti, sam način današnjeg brzog i stresnog života pospešuju da se tragovi starenja pre vide na našem licu, loša ishrana, manjak sna, nedovoljna fizička aktivnost samo su neki od uzročnika za pojavu ove vrste problema. Mada i sama pojava podočnjaka u nekim slučajevima je genetski predodrđena.

Naravno umor i stres nisu jedini uzročnici za pojavu podočnjaka, ali mogu biti  pokazatelji ozbiljnih zdrastvenih problema poput problema u radu bubrega, jetre, srca, holesterola. U takvim situacijama potrebno je da se javite vašem lekaru radi ozbiljnih i detaljnih pregleda. Razlikujemo dve vrste podočnjaka-mogu da se jave u vidu tamnih kolutova ispod očiju i oni se najčešće javljaju ukoliko naš organizam nema dovoljno tečnosti ili kiseonika, tada krv slabije teče i postaje tamnije boje ili u vidu pojave masnog tkiva koji stvara osećaj nadutosti i opuštenosti, tako da koža na našem licu izgleda umornije i starije. Problem pojave masnih jastučića jedino možete rešiti hirurškim putem, zatezanjem donjeg dela kapka.

Kako se izvodi operacija zatezanja očnih kapaka ili blefaroplastika donjih kapaka 

Pre nego što se odlučite za bilo koju operaciju gornjeg ili donjeg očnog kapka prethodno je potrebno da se konsultujete sa hirurgom jer će isti na najbolji mogući način proceniti da li je problem estetske prirode ili ne. Ako se radi o estetskom problemu, operacija kapaka  je najbolji način rešavanja problema nadutosti i opuštenosti kože. Ukoliko se odlučite na ovakav zahvat obavezno idite kod proverenog i pouzdanog doktora jer u protivnom nakon operacije kapaka možete dobiti još umorniji izgled. Pre same operacije vrše se svi mogući pregledi od analize krvne slike do celokupnog pregleda vašeg organizma. 

Sama operacija se izvodi pod lokalnom anestezijom. Zatezanje očnih kapaka može da se vrši bez reza na koži, kada se delimično uklanja masno tkivo tada je u pitanju blefaroplastika bez reza na koži i nakon ove operacije nije potrebno uklanjanje šavova. Ako pored masnog tkiva postoji i problem opuštenosti jastučića, potrebno je uraditi blefaroplastiku sa rezom na koži, ispod trepavica. U ovom slučaju pažljivo se uklanjanja višak kože sa kapka i vrši  njegovo zatezanje. Ovde se šavovi skidaju nakon 7 dana. Ako se odlučite za operaciju kapaka savetujemo da odaberete specijalizovane stručnjake kao što je dr Zoran Žikć.

Koliko je potrebno vremena za oporavak posle operacije

Posle operacije moguće su pojave otoka i modrica, pa sve dok traje post-operativni period pacijent ne bi trebao da se izlaže velikim fizičkim naporima i da izbegava prisustvovanje mnogim društvenim događajima. Tada se prepisuje terapija koja traje 14 dana i koja podrazumeva brisanje ranica posebnim vlažnim maramicama, kao primenu kapi i masti za oči. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *