Kako se pravilno sprovodi zimska nega lica na skijanju

Bilo da prvi put idete na skijaški odmor ili ste već iskusni u tome, veoma je važno da zaštitite delikatnu kožu lica, budući da je ona najizloženija kada ste na otvorenom. Zimska nega lica koju planinski uslovi diktiraju podrazumeva drugačiju i posvećeniju rutinu od one koju primenjujemo svakodnevno.

Čist planinski vazduh, nepregledna snežna belina, čarobni pejzaži, topli napici koje ispijamo u pauzama omiljenih zimskih sportova je sve ono čemu se radujemo kad pomislimo na zimski odmor. No, zima je sama po sebi najnepovoljnije doba godine kada je u pitanju naša koža. 

Kako treba da izgleda zimska nega tokom skijaškog odmora čitajte u nastavku teksta.

Nega kože lica tokom zime

Oštra planinska klima može izazvati ozbiljne posledice, budući da je u značajnoj meri suvlja od gradske. Razlog je u većoj nadmorskoj visini koja, udružena sa veoma niskim temperaturama, dovodi do smanjene koncentracije kiseonika, što dodatno isušuje našu kožu.

Sem toga, fizičke aktivnosti u takvim ekstremnim uslovima, dovode do intenzivnijeg znojenja i dehidratacije organizma pa je suva koža zimi veoma česta posledica. 

Prva stavka na vašem „šta poneti na zimovanje“ spisku, obavezno bi trebalo da budu krema sa visokim zaštitnim faktorom i par kvalitenih naočara za sunce sa UV filterom.

Veoma je važno da budete svesni toga da i po tmurnom i oblačnom danu možete izgoreti od sunca, budući da oblaci propuštaju UV zrake. Na većoj nadmorskoj visini suncu ste još i bliži, a kada na to dodamo i belinu snega koji reflektuje zrake, posledice mogu biti zaista opasne i dugoročne. 

Šta poneti na zimovanje od preparata za negu lica?

Pre nego što krenete u svoju snežnu avanturu, obavezno odvojite vreme i pripremite svoju kožu kako ona ne bi doživela traumu. Potrudite se da osnažite njenu prirodnu barijeru preparatima koji pružaju bogatu hidrataciju. Kada je u pitanju nega suve kože lica, to su preparati koji sadrže hijaluronsku kiselinu i peptide – serumi, maske i kreme. Nega masne kože takođe podrazumeva preparate koji hidriraju. Ovaj tip kože iako proizvodi dodatne količine sebuma, može biti isušen. 

Zimska nega lica nezamisliva je bez dobre noćne kreme. Opredelite se za one bogatije formule, jer će hranljivi sastojci ovih krema značajno doprineti oporavku kože lica tokom noći.

Preko dana, kreme sa UV filterima su obavezne, jer na planini možemo izgoreti i više nego na moru. Kremu nanesite pre no izađete iz svog smeštaja, dok bi na otvorenom trebalo obnavljati zaštitu na svaka dva do tri sata SPF sprejom.

Mehaničke zaštite poput kape, šala, rukavica i naočara se podrazumevaju i obavezne su na ski stazi.

Nakon aktivnog dana pružite svojoj koži adekvatan tretman. Pravilna nega masne kože spasiće vas akni i bubuljica. Kako biste skinuli ostatke znoja i tragove zaštitne kreme potrebno je temeljno čišćenje proizvodima na bazi ulja, budući da oni ne utiču na PH kože i ne isušuju je. Nakon toga, dobro isperite lice i nanesite hidratantnu kremu koja u sebi sadrži hijaluron, jer on vezuje vodu za sebe i pruža idealnu količinu vlažnosti.

 

Dodatna zimska nega lica

Pored svega ovoga, važno je napomenuti da izbegavate tople kupke. Koliko god mislili da će vam one prijati posle dana provedenog na hladnoći, vaša koža kaže „ne“, jer je to dodatno isušuje. Ovo je posebno bitno i za one sa atopičnom kožom, kožom sklonom ekcemima koji se često javljaju zimi.

„Zimski ekcem“ ćete lečiti umereno toplom vodom i što kraćim zadržavanjem ispod tuša. Što se tiče preparata, najbolja krema za ekcem sadrži likokalkon A čija je uloga da umiruje kožu, dekandiol koji deluje antibakterijski i mentoksipropandiol koji rashlađuje kožu i umanjuje svrab. Pored toga, birajte i kreme sa visokom koncentracijom ceramida koji jačaju kožnu barijeru, blagotvorno deluju na suvoću i smanjuju potrebu za češanjem.

Veliki izbor preparata za negu lica, koji su obavezni deo zimskog putnog prtljaga možete pronaći na sajtovima drogerija. I zapamtite, kada je u pitanju vaše lice – ne rizikujte, već izaberite sigurnu stazu i bezbrižno uživajte na zimovanju.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *