Cirkonijum krunice: Najbolji izbor za prirodan osmeh i zdrave zube

Ako vam je potrebna krunica ili most i brinete o tome kako će vam usta izgledati, verovatno ćete želeti da izaberete restauraciju od cirkonijuma. Cirkonijum je bela keramička materija koja veoma verno imitira prirodan izgled zuba. 

Ove krunice se koriste za obnavljanje zuba oštećenih karijesom, lomovima, diskoloracijom ili drugim estetskim problemima.To je idealan izbor za svakoga ko želi estetsku stomatologiju kako bi vratio svoj osmeh i zdravlje zuba.

U daljem tekstu otkrijte sve prednosti i razloge zbog kojih su bezmetalne krunice od cirkonijuma danas najpopularniji izbor među pacijentima koji brinu o zdravlju svojih zuba.

Šta su cirkonijum krunice?

Ako tražite vrhunsko rešenje za vaše krunice, cirkonijum krunice su definitivno najbolji izbor. Dugo se tražio materijal koji može zadovoljiti sve potrebe pacijenata, i sada se sa sigurnošću može reći da je pronađen.

U današnjoj stomatologiji cilj je izbegavanje metala koji je dugo bio standard, jer organizam često reaguje negativno na njega. Cirkonijum je materijal koji u potpunosti zadovoljava ovaj zahtev. Otkriven je još davne 1789. godine i danas se koristi u raznim tehnološkim i medicinskim aplikacijama zbog svoje izuzetne tvrdoće i biokompatibilnosti.

Postoje jeftinije alternative, ali nijedna se po kvalitetu ne može meriti sa bezmetalnim cirkonijum krunicama. Za razliku od metalokermačike krunice koja vremenom može da izazove alergijske reakcije i stvaranje sivih linija između zuba i desni kada sloj keramike počne da se tanji, bezmetalne cirkonijum krunice to ne uzrokuju.

Ovaj materijal se takođe koristi za izradu zubnih mostova, gde su zubi i osnova mosta napravljeni od cirkonijuma. Takođe, ukoliko vam nedostaje zub, ove bezmetalne krunice možete postaviti i na zubni implant, odnosno veštački zubni koren.

Koje su prednosti cirkonijum krunica?

Cirkonijum je izuzetno jak tip kristala sa mnogo korisnih karakteristika. Kristali su poznati po svojoj dugotrajnosti i neuništivosti, a cirkonijum nije izuzetak. Pored svoje čvrstine i izdržljivosti, cirkonijum je takođe kompatibilan sa ljudskim telom, zbog čega je njegova upotreba popularna u 

medicini.

Glavne prednosti cirkonijum krunica uključuju:

 • Biokompatibilnost. Telo ne odbacuje cirkonijum, pa su manje šanse za infekcije, komplikacije, bol, nelagodnost i alergijske reakcije na krunice.
 • Odlično prikrivanje oštećenja zuba. Cirkonijum je bolji od porcelana kad je potrebno prekriti i sakriti oštećenja zuba nastala od mrlja ili pucanja i vratiti osmehu prirodnu lepotu.
 • Izdržljivost. Budući da je napravljen od kristala, cirkonijum je gotovo neuništiv i lako izdržava žestoko žvakanje. U stvari, cirkonijum je pet puta jači od porcelana. Krunice od cirkonijuma su obrađene tako da su izuzetno otporne čak i na ekstremne temperature, zbog čega smanjuju osetljivost zuba, što je često kod drugih vrsta krunica.
 • Dugotrajnost. Zbog svoje izdržljivosti, cirkonijum krunice traju duže od porcelanskih krunica. To je zbog toga što je cirkonijum manje podložan pucanju. Cirkonijum krunice mogu da traju najmanje 10 godina, pa i duže uz redovno i pravilno održavanje.
 • Lako se može oblikovati, preoblikovati i obojiti. Iako su jake strukture, cirkonijum krunice se lako mogu oblikovati i prilagoditi da se slažu s prirodnim zubima pacijenta. Njihova fleksibilnost omogućava kreiranje savršenog oblika, veličine i boje za prirodniji izgled.
 • Manje zuba se mora ukloniti. Obično se prilikom stavljanja krunica mora ukloniti sloj originalnog zuba kako bi se ona pravilno uklopila. Ali zbog snage cirkonijuma, potrebno je ukloniti manje zuba.
 • Estetski prijatno. Cirkonijum krunice su prozirne jer su napravljene od kristala. Prozirni izgled cirkonijuma omogućava savršeno bojenje koje najbolje odgovara prirodnoj boji zuba pacijenta, bolje od zlata ili porcelana.
 • Nema potrebe za metalnim bazama. Za razliku od zlata ili porcelana, cirkonijum krunice ne zahtevaju metalne baze, zbog čega su manje primetne.

Kakva je razlika između bezmetalne i cirkonijum krunice?

Postoje razlike između bezmetalnih krunica i cirkonijumskih krunica koje možda niste znali. 

Glavna razlika je u materijalu: bezmetalne krunice su čisto keramičke, dok cirkonijumske krunice koriste cirkonijum presvučen keramikom. Ove razlike su suptilne, kako u procesu izrade tako i u estetici, ali i u ceni.

Bezmetalne keramičke krunice se prave tako što se cela krunica izreže iz jednog bloka keramike ili peče u celosti bez metala ili cirkonijuma kao osnove.

S druge strane, bezmetalne cirkonijum krunice se prave tako što se cela krunica ili samo kapica izrežu iz bloka cirkonijuma, nakon čega se prekriju slojem keramike.

Cena cirkonijum krunica

Nakon što smo istakli sve prednosti cirkonijum krunica, treba razmotriti njihov jedini nedostatak – cena. Zbog boljeg kvaliteta i drugih benefita, ove krunice su skuplje u poređenju sa drugim vrstama krunica.

Ova cena zavisi od nekoliko stvari:

 • Kompleksnosti procedure.
 • Lokacije gde se krunica postavlja.
 • Opšteg oralnog zdravlja i  da li je potreban tretman kanala zuba ili dodatni pripremni rad.
 • Korišćenog materijala.

Ako želite da uštedite novac, razmislite da na bočne zube koji nisu toliko vidljivi postavite povoljnije metalokeramičke krunice, dok za prednje zube možete odabrati cirkonijum krunice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *