Biorevitalizacija – ozonoterapija

Svakodnevni stres, fitička i psihička napetost, loše navike i manjak sna loše utiču na opšte stanje našeg organizma. Često to zanemarujemo ili jednostavno ne reagujemo dok posledice ne postanu očigledne, a tada može biti i kasno za bilo kakvu reakciju. Iz tog razloga stručnjaci sve češće preporučuju preventivnu biorevitalizaciju lica i tela. Biorevitalizacija organizma se može sprovesti na različite, već proverene ili alternativne načine, a jedan od njih je medicinskapreventivnu biorevitalizaciju lica ozonoterapija.


Moć ozona

Kada je reč o ozonu koji se primenjuje u ozonoterapiji, neophodno je naglasiti da se za to upotrebljava medicinski ozon i da terapiju moraju sprovesti, isključivo, stručna lica.
Medicinski ozon je smeša najčistijeg ozona i najčistijeg kiseonika. U zavisnosti od primene koncentracija ozona varira od 0,5 – 5% Oз. Molekul ozona je nestabilan(sastoji se od tri atoma kiseonika i kao alotropska modifikacija kiseonika, mnogo je nestabilnija od dvoatomskog kiseonika) i zato se uvek priprema u specijalnim generatorima in situ, neposredno pre upotrebe.
Medicinski ozon je idealan za dezinfekciju rana, za bakterijska i virusan oboljenja jer ima izražena baktericidna, fungicidna i virustatička svojstva. Koristi se i za biorevitalizaciju organa jer podstiče cirkulaciju.

Šta se leči ozonoterapijom?

Ozonoterapija može pomoći u lečenju na više frontova: dobra je za lečenje poremećaja u cirkulaciji, u gerijatriji, za sanaciju rana koje teško zarastaju ili kod zapaljenjskih procesa; kod virusnih oboljenja (hepatitis i herpes); u malim dozama se može koristiti kao dodatna ili komplementarna terapija kod različitih tipova kancera; u lečenju lumbalne diskus hernije.
Biorevitalizacija i ozonoterapija
Pored gorenavedenih bolesti koje se mogu lečiti ili pospešuju lečenje ozonoterapijom, treba dodati i to da medicinski ozon može revitalizovati naš organizam, pothraniti naš imuni sistem i uticati na proces starenja.
Tajna leži u sposobnosti ozona da aktivira metabolizam crvenih i belih krvnih ćelija. Aktivacijom imunog sistema organizam aktivira sopstvene citokine (na pr. interferone i interleukine). Pored toga se aktivira, ali i povećava dejstvo antioksidanasa, kao i čistalča slobodnih radikala u organizmu. Zatim, aktivira metabolizam i snabdevanje organizma crvenim krvnim zrncima, što dovodi do poboljšanog snabdevanja kiseonikom.
Ćelije imunog sistema, tretirane ozonom proizvode tzv. glasnike, citokine, potom oni informaciju prenose drugim ćelijama imunog sistema, pokrećući niz pozitivnih promena u sistemu i na taj način je stimulisan imunitet organizma za borbu protiv bolesti. Medicinski ozon će dati odlične rezultate kod pacijenata koji imaju problema sa oslabljenim imunitetom ili imunološkim deficitom.
Kod hroničnih upalnih bolesti koriste se male količine medicinskog ozona u tzv. velikoj autohemoterapiji, koja aktivira sopstvene telesne antioksidanse i čistače slobodnih radikala.
Ova terapiaj, nazvana još i Major autohemoterapy, koristi se i za opštu biorevitalizaciju organizma, jačanje imunog sistema i u procesima starenja organizma. Metod funkcioniše tako što se iz organizma pacijenta uzima 150-200 ml krvi u zatvoreni vantelesni sistem (sterilna kesa), meša se sa određenom količinom medicinskog ozona (u sterilnim kontejnerima i sa sterilnim materijalima), a zatim se nakon 10-12 minuta vraća u telo pacijenta preko uobičajene infuzije.

Kome se preporučuje ozonoterapija?

Ozonoterapija je od velike koristi za ljude koji mnogo rade i koji su pod konstantnim stresom. Samim tim ovaj metod bi mogao pomoći i svima onima koji su pretrpeli bilo kakav jak stres. Od velike je koristi i profesionalnim sportistima jer ozon poboljšava izdržljivost organizma. Ova terapija nema kontraindikacije, ali se ne preporučuje trudnicama, pacijentima sa hipoglikemijom, hipertireoidizmom i onima sa jakim bolovima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *